Litoralul romanesc, ocupat in proportie de 100% in luna august, in timp ce zeci de hoteluri zac in paragina
|Atentatele teroriste din ultimele luni i-au determinat pe romani sa isi petreaca zilele de concediu intre granitele tarii, iar acest lucru s-a tradus intr-o rata de ocupare de 100% pe litoral. Nu mai exista locuri libere in unitatile hoteliere in luna august, insa, in acest context favorabil pentru turismul romanesc, a iesit din nou la suprafata o situatie problematica pe care o ducem in spate de mai multi ani: cateva zeci de hoteluri zac in paragina, unele sunt in stare de nefunctionare, iar altele functioneaza cu clasificari minime de 1-2 stele.
Intr-un interviu acordat recent portalului news.ro, directorul general al Paradis -Vacante de Vis, Aurelian Marin (care a fost pana recent presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism) a vorbit despre situatia critica in care se afla in jur de 40 de hoteluri de pe litoral:
„In starea actuala, nu pot fi utilizabile de catre turisti. Majoritatea hotelurilor in paragina zac asa de circa 10 ani. Daca este sa fac un top al necesitatii investitiilor, acesta ar fi condus de statiunile Olimp, Neptun si Eforie Sud. In Olimp, din pacate, majoritatea hotelurilor sunt in paragina. Pe de alta parte, hotelurile de aici au acces direct la plaja, iar Olimp reprezinta un brand care ar putea revitalizat.”
(Hotel Panoramic din Olimp, sursa foto: zf.ro)
Situatia este aproape neschimbata de la o ancheta similara a fost realizata de ZF.ro in 2013
In 2013 ZF.ro puncta intr-un articol amplu aceeasi problema cu care se confrunta litoralul romanesc: zeci de hoteluri construite inainte de Revolutie in sudul litoralului si vandute de stat catre privati precum THR Marea Neagra, fratilor Micula sau lui Josef Goschy, cei mai mari proprietari de pe litoral, zac in paragina.
Jurnalistii de la Ziarul Financiar au facut un tur al statiunilor Eforie Nord, Eforie Sud, Olimp si Mamaia, pentru a vedea cum se prezinta acestea in plin sezon. La inceputul turului, in Eforie Nord au remarcat hotelul Meteor, care zacea in paragina cu pereti scorojiti si o curte mica neingrijita. Un pic mai incolo, in Eforie Sud, hotelurile Magura si Gloria erau deschise, dar ofereau clientilor conditii mizere de cazare, in timp ce hotelurile Riviera si Ancora zaceau in paragina.
Statiunea Olimp gazduieste si in prezent o alta ruina a turismului romanesc: complexul Amfiteatru-Belvedere-Panoramic – detinut de omul de afaceri Josef Goschy, despre care s-a scris recent ca ar fi sanse sa fie cumparat de un fond american de investitii, la care ar fi actionar actorul Jack Nicholson. Nimic nu este inca batut in cuie, insa confirmarea acestui zvon ar fi un mare castig in contul investitiilor pe litoralul romanesc.
Este nevoie urgenta de investii in aceste hoteluri ajunse in ruina, mai ales ca, in urmatoarea perioada, litoralul romanesc va castiga si mai multi turisti. Nevoia tot mai mare de locuri de cazare ar putea fi solutionata in mare parte prin redeschiderea acestora, iar odata cu acest lucru, s-ar imbunatati mult si estetica statiunilor.
Patronii din turism cu afaceri pe litoral se plang ca din cauza hotelurilor in paragina este afectat tot sectorul turistic de pe litoral si cer ca toate hotelurile care nu au fost renovate să treaca rapid printr-un proces de modernizare si sa fie clasificate, preferabil la 4 stele.
Surse articol: news.ro; ziaruldeiasi.ro; zf.ro