Litoralul romanesc este in doliu – cifrele sunt prea negre chiar si pentru cei mai optimisti
|Singura veste pozitiva despre turismul de la Marea Neagra, veste ce apare in mai toata presa este ca:
„Locurile de cazare all inclusive s-au triplat”
La fel de bine presa ar putea sa scrie: „Doar zece hoteluri de pe litoralul românesc oferă servicii de tip all-inclusive” asta desi cererea este suficient de mare, mai ales din partea turiștilor străini. Din cele zece, cinci hoteluri sunt în stațiunea Mamaia.
De ce este mai ieftin la all inclusive la bulgari?
Vecinii bulgari au avantaj din acest punct de vedere. Acolo, serviciile turistice beneficiază de TVA redusă, inclusiv cele de masă. În România, se aplică TVA redusă la jumătate numai la cazare, pentru masă se menține TVA standardă.
Anul trecut, 40.000 de români au preferat să-și facă vacanța pe litoralul Mării Negre, în România, în timp ce peste 100.000 au mers în Bulgaria, conform datelor oferite de Federația Patronatelor din Turism.
În 2014, statisticile oficiale arată că 25 din cele 200 de hoteluri construite în perioada 1960-1989 sunt închise. sursa
Taberele de distractie pentru copii „au murit”
Până la Revoluţie, în taberele şcolare de pe Litoral veneau peste 20.000 de turişti pe serie. Acum, doar câteva sute de copii aleg să-şi petreacă vacanţa în puţinele tabere de stat care au mai rămas la malul Mării Negre. Sursa adev.ro/n8emag
Dacă în 1989 erau 9 milioane de români care se cazau pe litoral, anul acesta, potrivit hotelierilor, numărul lor nu va trece de două milioane. Sursa
Concluzia?
Tinem un moment de reculegere iar apoi sa ne punem pe treaba. Bulgarii, desi au mai mare succes decat noi, deja s-au pus pe treaba si mai inversunat.
Bulgaria va fi impartita in noua regiuni turistice, care sa poata crea produse turistice regionale si care sa beneficieze de marketing si campanii de promovare comune, potrivit unui proiect al Centrului National pentru Dezvoltare Teritoriala, relateaza Novinite.