Legea antifumat a fost aprobata. Este interzis fumatul in restaurante

Camera Deputatilor a votat proiectul legislativ ce interzice fumatul in restaurante, baruri sau orice alta institutie publica din Romania.

Nerespectare prevederilor legii antifumat de catre restaurante sau hoteluri se va sanctiona cu amenda contraventionala de 5 mii de lei la prima abatere, cu amenda contraventionala de 10 mii de lei si suspendarea activitatii pana la remediarea situatiei, la a doua abatere.

fumatRamona Brad, de la Coalitiei Romania Respira spune ca investitorii Horeca nu au de ce sa le fie frica de o astfel de lege: “Un proprietar de restaurant din Romania ar trebui sa fie primul PROMOTOR al unei astfel de politici: din perspectiva de om de afaceri care ar trebui sa aiba un interes direct in atragerea celor 75% din cetatenii nefumatori ai Romaniei, din perspectiva responsabilitatii sale fata de un spatiu cu acces public, din perspectiva responsabilitatii fata de angajatii dintr-un asemenea spatiu.”

Horia Szabo, marketing manager al Conacului Archia crede ca „Din ce in ce mai multi oameni sunt deranjati de fumul de tigara si este pacat intr-un restaurant in care doresti sa te bucuri de mancare si relaxare sa fii deranjat de fum de tigara.”

In expunerea de motive a proiectului de lege se arata ca „89 de oameni mor zilnic din cauza fumatului, echivalentul a 4 oameni pe oră. Asta inseamna ca „la fiecare 15 minute, un roman moare din cauza fumatului. 50% din fumatorii de acum vor muri de boli legate de fumat daca nu renunta”.

Legea va intra in vigoare la 45 de zile de la publicarea sa in Monitorul Oficial, dupa promulgarea sa de preşedintele Klaus Iohannis.