Investitii de 115 milioane de lei pentru muzee

Potrivit celor mai recente date ale Institutului National de Statistica (INS), in anul 2015, in Romania existau 738 de muzee si colectii publice. Cele mai multe se aflau in judetul Alba (55), in Bucuresti (36) si judetul Prahova (34). La polul opus, judetele cu cele mai putine astfel de institutii sunt Mehedinti (2), Giurgiu (4) si Calarasi (5).

Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RNMR) a publicat un studiu in care a tras un semnal de alarma cu privire la retrocedarea patrimoniului muzeal. RNMR a subliniat faptul ca soarta mulor bunuri de patrimoniu a devenit incerta dupa retrocedare. Cu toate acestea, in ultimii ani s-a remarcat o imbunatatire a viziunii asupra acestor edificii, astfel ca fie cu ajutorul fondurilor europene, fie cu ajutorul banilor din bugetele locale s-au inceput demersurile in vederea reabilitarii si reintroducerii in circuitului turistic a unui numar tot mai mare de muzee si edificii culturale.

In acest scop, cu ajutorul asistentei de vanzare la santiere VICTA am identificat in primele 90 de zile ale anului un numar de 68 de santiere si investitii care se incadreaza in procesul de reabilitare a unor edificii culturale din zona muzee, teatre sau galerii de arta si expozitie, a caror valoare de investitii depaseste suma de 115 milioane de lei.

Printre cele mai de interes investitii se numara si:

  • Restaurarea, dotarea si punerea in valoare a Muzeului Memorial Nicolae Balcescu din Ramnicu Valcea, investitie in valoare de peste 11 milioane de lei, pentru care la sfarsitul lunii a fost stabilit proiectantul si antreprenorul lucrarii, iar dupa finalizarea proiectului tehnic, vor demara si lucrarile de reabilitare
  • Muzeul de Arta din Drobeta Turnu Severin, imobil dispus in regim D+P+1E va fi supus interventiilor de reabilitare si consolidare in urmatoarea perioada, iar in urma unei investitii de 6.56 milioane de lei bugetata de Consiliul Judetean Mehedinti si executata de Research Consorzio Stabile Societate Consortile SRL va fi redat in circuitul turistic in maxim 19 luni
  • In Piata Ovidius din Constanta, se asteapta oferte pentru atribuirea contractului de proiectare tehnica si executie lucrari aferente pentru Restaurarea, Conservarea, Amenajarea si Punerea in Valoare a Edificiului Roman cu Mozaic S+D+P ÔÇô Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, in suprafata de peste 4000 mp cu o investitie de peste 10 milioane de lei. Lucrarile propuse prin proiect includ restaurarea, protectia si conservarea mozaicurilor interioare; restaurarea plasticii fatadei si a acoperisului; dotari interioare (instalatii, echipamente si dotari pentru asigurarea conditiilor de climatizare, siguranta la foc, antiefractie); dotari pentru expunerea si protectia patrimoniului cultural mobil si imobil.
  • In Iasi, se asteapta oferte pentru antrepriza in vederea atribuirii unui contract de 8 milioane de lei in vederea consolidarii si reabilitarii Muzeului de Istorie Naturala corp A, proiect care prevede consolidarea cladirii in concordanta cu principiile de interventie asupra monumentelor istorice; refacerea finisajelor interioare si exterioare cu materiale specifice monumentelor istorice edificate la sfarsitul secolului al 19 lea inlocuirea sarpantei si implicit a invelitorii, fapt ce confera posibilitatea amenajarii unui spatiu destinat activitatii administrative; montarea unui lift pentru transport persoane; montarea unui sistem de securitate si supraveghere compus din camere video, centrala telefonica, sistem de alarmare etc

Nu rata posibilitatea de a oferta nu doar la aceste santiere. Solicita un DEMO gratuit la VICTA, singura asistenta virtuala de vanzare la santiere!