Încălzire solară pentru piscina publică
|Protecția mediului este un argument important pentru primarul Georg Silbereisen pentru a alege un sistem solar de încălzire a apei de baie. De altfel, acesta a fost unul din motivele pentru alegerea sistemului solar și pentru consiliul comunal. Ca urmare, firma lnstallationsbetrieb Grubl Heizung Sanitar din Ruderting a montat în total 28 câmpuri colectoare cu câte doisprezece colectori deasupra spațiului verde pentru plajă. Colectoarele solare Roth HelioPool alese sunt ideale pentru încălzirea solară directă a apei din bazin, pe principiul fluxului continuu.
Să începem însă cu începutul: până în anul 2013 piscina publică a fost încălzită cu două pompe de caldură de la începutul anilor 1980, care au cedat amândouă definitiv în plin sezon estival în 2014. Ca soluție de urgență s-au folosit mai multe tije electrice de încălzire cu câte 12 kW putere de încălzire. Această soluție de urgență a fost menținută pe durata întregului sezon și a generat o factură de curent corespunzător de mare.
La sfârșitul anului 2014 Consiliul Comunal s-a decis să adopte soluția solară, după ce a solicitat mai multe oferte de preț pentru mai multe variante constructive de la biroul de inginerie Haydn Energie Team GmbH din Passau. Prima variantă a fost din nou una cu pompe de caldură, pentru care ar fi fost însă necesare modificări constructive. Prețul investiției ar fi fost de 122.500 Euro. La acest preț s-ar fi adăugat costurile de curent pentru o durată de operare de 20 de ani. Costul total s-ar fi ridicat la 317.400 Euro. Și mai scumpă s-a dovedit a fi soluția cu cazanul de gaz de 400-kW. Costurile de investiție de 86.500 ar fi fost mai mici, însă cu factura de gaz pentru următorii 20 de ani așa cum a fost calculată de proiectanți, costul total ar fi ajuns la 415.900 Euro.
Prin comparație, soluția cu colectoare solare este chiar avantajoasă. Cu 166.600 Euro costurile pentru investiție sunt cele mai mari, însă la acestea se adaugă an de an doar 1.800 Euro costuri de curent pentru operarea pompei de recirculare. Pentru perioada discutată de 20 de ani, asta corespunde unui cost total de pest 200.000 Euro. Astfel, Consiliului Comunal i-a fost relativ ușor să se decidă pentru soluția ecologică.
Acoperișul era deja echipat cu module FV
Deoarece pe acoperișul clădirii era instalată deja o instalație fotovoltaică a fost nevoie de spațiu la sol pentru instalarea colectoarelor solare. A fost necesară o substructură din beton/ pietriș, acoperită cu un strat continuu de pâslă. Această structură asigură o poziționare stabilă pentru colectoare și le protejează pe acestea de plantele care
cresc în zonă.
Proiectarea detaliată a instalației pentru o suprafață de bazin de 1350 m2 inclusiv bazin pentru copii, a fost realizată de către Michael Simmet de la Haydn Energie Team și Horst Dichtl de la Roth. Pentru un unghi de instalare de 10° s-au așteptat performanțe ridicate.
Cu o suprafață de colectori instalată după principiul Tichelmann, de 746 m2 (câte 2,22 m2 pe colector și o capacitate totală maximă de circa 522 kW instalația solară asigură acum operarea rentabilă a sistemului în sezonul estival. ,,Pierderile de temperatură pe timp de noapte sunt compensate rapid de puterea solară de la prânz declară consultantul de specialitate Roth, domnul Horst Dichtl. Asta o confirmă și supraveghetorul bazinului, domnul Thomas Peschl, care pe timp de noapte a măsurat o răcire a bazinului cu 3 până la 6K. De regulă însă până la ora prânzului temperatura apei atinge, din nou, 24 până la 26 °C. Datorită faptului că vara anului 2015 a fost una foarte caldă, instalația a fost oprită în unele zile chiar de după amiaza, pentru a evita supraîncălzirea apei, deci depășirea pragului de temperatură era de 28 °C. Cu instalația de colectoare Roth asta nu este însă o problemă. Pentru siguranță tijele de încălzire au fost păstrate, astfel încât este posibilă asigurarea unei temperaturi optime a apei de baie și în zilele mai răcoroase. Ca o alternativă la încălzirea electrică biroul de inginerie a propus o copertină pentru bazin pe timp de noapte, propunere însă respinsă de către Consiliul Comunal pe motiv de costuri, preferând astfel să utilizeze încălzirea electrică pentru câteva zile, atunci când este necesar.
Instalația este reglată cu ajutorul regulatorului solar Roth și a unei pompe de bazin economice cu frecvență reglată de la firma Speck Pumpen, din Neunkirchen am Sand. Pompa a fost instalată de firma Elektrotechnik Pauli din Tiefenbach.
Instalația de recirculare are o capacitate maximă de 85m3/h. Ca specialist în prelucrarea maselor plastice, Roth a dezvoltat colectoarele solare de piscină Roth HelioPool, realizate din polietilenă de înaltă densitate / High-Density-Polyethylen (HDPE) pentru încălzirea ecologică și economică a apei din piscine. Cu un singur tip de colector se pot realiza toate aplicațiile de montaj, deoarece fiecare colector are opt ieșiri variabile. Roth Heliopool se desemnează prin dimensiunea de 2,22 m2 a colectorului și prin gradul înalt de eficiență. Fluxul trece prin toată suprafața sa, este protejat împotriva înghețului, permite accesul pietonal și este ideal pentru fluxul direct al apei de bazin. Construcția specială a colectorilor asigură o pierdere redusă de presiune. Fiecare colector are câte patru racorduri de 25 mm și de 40 mm, care pot fi ocupate variabil în funcție de tipul de conexiune. Este deci suficient un singur model de colector. Roth oferă un sistem complet de montaj inclusiv set de fixare pentru montarea pe acoperiș, set de conectori și unitate de reglare BW.