Guvernul a amânat decizia privind sălile polivalente în Iași: Clarificări necesare de la ministerul finanțelor
|Guvernul a amânat votul referitor la indicatorii tehnico-economici ai proiectului pentru construirea unei Săli Polivalente în Iași, investiție estimată la 100 de milioane de euro și prevăzută să fie realizată prin intermediul Companiei Naționale de Investiții (CNI). Potrivit surselor de pe APIX.ro, această amânare vine în contextul în care Ministerul Finanțelor trebuie să ofere clarificări suplimentare.
Sala Polivalentă este planificată să fie construită în zona Moara de Vânt, pe un teren pus la dispoziție de către Primăria Iași. În timp ce municipalitatea a suportat costurile pentru elaborarea proiectului tehnic, discuțiile cu privire la preluarea proiectului de către guvern au avut loc în ultimii ani. Cu toate acestea, confirmarea oficială a acestui aspect a venit abia prin angajamentul recent al executivului. Conform informațiilor furnizate de Primărie, Sala va avea dimensiuni principale de 60 de metri x 30 de metri și va servi ca bază permanentă de antrenament pentru sportivi (handbal, baschet, volei etc.), având o capacitate maximă de 9.623 de persoane.
Planurile indică faptul că sălile polivalente vor avea o suprafață construită de 13.000 de metri pătrați și o suprafață construită desfășurată de aproximativ 40.000 de metri pătrați, oferind o suprafață utilă de 37.000 de metri pătrați. În ceea ce privește specificațiile tehnice, se prevede un regim de înălțime D+P+2E+E3 (parțial), cu o înălțime maximă de 29 de metri. Aprobarea acestor parametri nu implică automat lansarea licitației de execuție în perioada imediat următoare, dar reprezintă un angajament din partea executivului că proiectul va fi finanțat de la bugetul de stat, prin intermediul CNI.
Cu toate acestea, momentul exact al lansării licitației rămâne încă de văzut. La începutul anului 2022, Primăria a inițiat o procedură de licitație pentru construcția Sălii Polivalente, însă aceasta a fost ulterior anulată. Subsecvent, indicatorii au fost revizuiți, iar valoarea proiectului a crescut semnificativ, ajungând la suma de 100 de milioane de euro.
SURSA ARTICOL: https://apix.ro/ și https://victa.ro/