Fundermax pune în lumină perspectiva arhitectului

Centru comercial cu fațadă 3D

Imaginație, eficiență și siguranță în proiectarea și execuția placărilor pentru fațade

Când vorbim despre fațade, știm că ideile bune au nevoie de materiale pe măsură. Fundermax, lider mondial și producător de materiale din lemn și laminate premium, sprijină ideile arhitecților cu materiale de calitate. În exploatare, placările pentru fațade sunt atractive, versatile și rezistente, Fundermax fiind un companion de nădejde pentru clădiri, dar și pentru natură.

Fundermax Exterior este un sistem complet, dedicat închiderilor exterioare ale clădirilor – fațade, acoperișuri, intradosuri, pardoseli și parapete pentru balcoane. Plăcile Max Compact Exterior sunt sinonime cu produse de calitate înaltă, sustenabile, inovatoare, rezistente și cu un design bogat. Acestea sunt dezvoltate prin colaborarea echipei de dezvoltare Fundermax cu arhitecți din întreaga lume, deschizând universul posibilităților de design și expresie vizuală. Dar care sunt elementele de apreciere a placărilor exterioare Fundermax?

Plăcile Max Compact Exterior sunt realizate din duromer-laminat sub înaltă presiune (HPL). Rășinile poliuretanice acrilice, dublu-întărite, asigură o protecție eficientă împotriva intemperiilor și decolorării, fiind ideale pentru placarea durabilă a clădirilor. Nu este necesară protecție adițională anti-graffiti sau împotriva razelor UV și sunt ușor de curățat. Aproximativ 65% din greutatea plăcilor Max Compact Exterior este cea a lemnului rafinat în hârtie Kraft, un produs secundar al fabricilor de cherestea, material provenind de la furnizori certificați FSC și PEFC ce garantează gestionarea responsabilă a pădurilor.

Fețele au un strat de rășină acrilică PUR ce oferă o rezistența excepțională la intemperii, lumină, variații extreme de temperaturi, zgârieturi, solvenți, lovituri, grindină, protejând suprafața decorativă. Miezul F maro este ignifug, în Euroclasa B-s2, d0.

Prelucrarea plăcilor se face manual sau prin debitare controlată prin CNC, de la perforarea simplă a găurilor, până la frezările elaborate ale elementelor pentru balcon.

Gama de tipo-dimensiuni este variată, cu grosimi cuprinse între 6 și 13 mm, cu finisaj pe ambele fețe, personalizabil, cu lățimi de 1300, 1630 sau 1854 mm și lungimi de 2800, 3670 sau 4100 mm. Stereotomiile obținute pot avea suprafețe mari, oferind condițiile unei optimizări eficiente. Plăcile Max Compact Exterior sunt instalate pe o substructură din aluminiu prin prinderi mecanice – vizibile sau ascunse sau prin lipire cu sisteme special dezvoltate.

Pentru a beneficia în exploatare de avantajele fațadelor ventilate – protecție termică și fonică, împotriva condensului, contra ploii, de intervale lungi de întreținere, dar și de păstrarea îndelungată a imaginii clădirilor – precum și de avantajele implementării unui astfel de sistem pentru clădiri noi sau la renovări – control precis al costului execuției, uzinarea independentă de condițiile metereologice – este necesară urmărirea recomandărilor privind proiectarea sistemului.

Compoziția cromatică este un atu specific gamei Max Compact Exterior. Seria Exterior 2.3 Essential propune 69 de culori si tonuri uni și 63 de texturi decor, cu suprafețe NT, iar dacă întâmplător nu sunt suficiente, seria Exterior Pro 2.3 Surface propune încă 72 de finisaje, cu texturi și efecte vizuale cu suprafața feței principale NG (lucios), NP (Paragon), NH (Hexa) sau NY (Sky) și NT fața secundară. Toate acestea permit realizarea unor proiecte unice. Pentru arhitecți nu există limite de expresie, doar trebuie să consulte catalogul detaliat deoarece anumite texturi au dimensiuni limitate.

Fundermax este o companie ce activează de 130 de ani. Sustenabilitatea este o prioritate în activitatea de producție, ciclul de producție este închis, sunt reciclate reziduurile din producție, iar energia rezultată este recuperată sau utilizată prin centrale de termoficare urbană. Se obține o economie de circa 10.000 t de CO2 anual, în același timp, peste 8500 de gospodării beneficiază de agentul termic rezultat din procesul de producție.

În România, Ecofort este echipa de specialiști ai placărilor pentru fațade. Cu un portofoliu larg de materiale produse de lideri mondiali în domeniu, cu instrumente pentru susținerea și optimizarea proceselor de proiectare și execuție, Ecofort contribuie la creșterea efectelor sustenabilității și la îmbunătățirea impactului vizual urban, implicit la dezvoltarea comunității. Dincolo de efectul vizual al placărilor de calitate, Ecofort urmărește consilierea clienților astfel încât conceptele arhitecților să prindă contur prin eficientizarea timpului de execuție, optimizarea efortului de implementare și a costului proiectului. Ecofort este un furnizor de materiale moderne și de soluții ce cresc valoarea investițiilor. Profitați de consilierea gratuită privind soluțiile de sistem, decoruri și tehnologie.

Consultați Ecofort pentru mai multe detalii despre placările și fațadele ventilate oferite.

Articol realizat de domnul arhitect Gabriel Jelea.