Feroneria – de 95 de ani, în căminele românilor

În anul 1924, Carol Grundmann, un industriaș austriac cu viziune și inițiativă, punea pe harta industriei locale și naționale ceea ce urma să devină Feroneria Prod SA, una dintre cele mai reprezentative companii din România. Poziționată în perioada interbelică pe locul 4 la nivel național, compania specializată în producția de feronerie pentru uși, ferestre și mobilă s-a remarcat încă de la început prin calitate, excelență și profesionalism, valori care continuă să o definească și astăzi.

În anul 1968, firma și-a schimbat denumirea în IAMMB Arad – Întreprinderea de Articole Metalice pentru Mobilă și Binale, un nume care rezonează și astăzi în comunitatea arădeană.

Compania s-a stabilit în actuala locație în anul 1975, iar în 1990, ca urmare a Revoluției Române din 1989, și-a schimbat numele în Feroneria S.A. și a făcut trecerea de la întreprindere de stat, la societate comercială pe acțiuni.

În anul 1995, firma s-a privatizat cu ajutorul metodei MEBO, prin Programul de privatizare în masă, iar în 1996 a fost listată la bursa RASDAQ.

1. Fabrica actuală, aflată în aceeași locație din 1975

Până în anul 1989, firma a beneficiat de fonduri de investiții din partea statului român, după care s-a administrat printr-un program propriu de dezvoltare.

În contextul politico-economic din ’89, compania a profitat de ocazie și a conceput o strategie inteligentă de dezvoltare, prin înființarea de societăți mixte împreună cu investitori europeni importanți, care prin aportul de know-how și tehnologii de vârf au condus la realizarea de noi produse pe segmentele lipsă în acel moment.

Astfel, în anul 1992, Feroneria a participat la înfiinţarea S.C. Binalia S.A., firmă specializată în producţia de mânere din alamă, iar în anul 1997 a fost fondată S.C. Verofer S.A., specializată în producţia de cilindri de siguranţă din alamă.

2. Fotografie din interiorul fabricii, perioada anilor ’70;

3. Produse de feronerie pentru mobilier realizate în cadrul Feroneria S.A.

În 2014, Feroneria Prod SA este achiziționată și integrată în cadrului Grupului Iseo, datorită valorilor și experienței acumulate de-a lungul celor 92 de ani în producția de feronerie pentru uși, ferestre și mobile.

Iseo a luat naștere în 1969, datorită extraordinarului spirit antreprenorial a lui Giuseppe Facchinetti. A început să producă broaște, cilindri și lacăte în Pisogne, un sat de pe Lacul Iseo (din Nordul Italiei), de unde vine și numele companiei.

O ECHIPĂ, MAI MULT DECÂT UN GRUP

Grupul Iseo este o prezență semnificativă pe scena internațională. Cuprinde o echipă de companii sinergetice, care își păstrează propriul staff de management, specializarea, antreprenoriatul și companiile de producție. Toate acestea permit Grupului să ofere o gamă largă de produse și servicii de calitate.

Întreprinderea din Pisogne, super-certificată și dedicată calității depline, fabrică actualmente produse concepute pentru controlul inteligent al sistemelor de acces și securitate umană.

Feroneria trăiește în acest moment un proces accelerat de dezvoltare a culturii organizaționale și profesionale a angajaților, împreună cu o evoluție tehnologică.

4. Linie modernă de producție

Deși a trecut prin numeroase schimbări în decursul celor 95 de ani de activitate, compania a avut o continuă dezvoltare, devenind cea mai puternică firmă din țară în domeniu.

În acest moment, Feroneria este prezentă cu produsele și serviciile sale în întreaga lume, cu misiunea de a dezvolta noi generații de produse și servicii, pentru a satisface cerințele unei piețe globale aflate într-o continuă schimbare.

Giorgio Zortea, Director General al Feroneria Prod SA, declară: „Produsele noastre sunt din gama broaștelor, mânerelor, elementelor de mobilier, a lucrărilor pentru terți (galvanizări, turnări, proiectare și producere de scule etc). Toată această gamă este produsă printr-un ciclu complet și complex: turnare (zamac și aluminiu), debitare, așchiere, șlefuire, vopsire în câmp electrostatic, galvanizare electro-chimică, montaj, precum și un compartiment pentru producerea de scule, cochile și matrițe.”

5. Concept fabrică nouă Feroneria

Doar în ultimii 3 ani, au fost investiți peste 3 mil. euro pentru achiziționarea de utilaje, echipamente și instalații de producție, investiții în securitate, siguranța utilajelor și a angajaților. Cele mai mari investiții sunt în turnătorie – prese pentru turnare aluminiu și zamak, în stația de neutralizare pentru galvanizări și în instalația de vopsit.

„Suntem pregătiți să mergem mai departe, investind peste 500.000 euro în achiziționarea terenului pe care se va construi noua fabrică Feroneria.

Ne așteptăm ca investiția să se ridice la 10 mil. euro și că fabrica își va începe activitatea în anul 2020.” 

Feroneria, împreună cu Grupul Iseo, dorește să continue tradiția și să deschidă un drum nou spre sistemele de siguranță ale viitorului. Cele mai inovative produse ale companiei sunt alese tot mai des în locuințele moderne, dar și în sediile marilor companii de pretutindeni.