Confort termic perfect în Citti-Park

Confortul termic este o prioritate în Centrul Comercial Citti-Park din Flensburg, cu circa 22.300 metri pătraţi de spaţii comerciale şi 60 de magazine. Răcirea prin pardoseală a spaţiilor de promenadă, suprafeţelor lucrative şi a firmelor are ca scop atingerea unor temperaturi echilibrate, care permit o experienţă plăcută la cumpărături. Citti-Park găzduieşte un centru medical şi un centru pentru îngrijirea copiilor, oferind peste 2.000 de locuri gratuite de parcare pentru clienţi.

Cu circa 600 de locuri de muncă, antreprenorul se numără printre cei mai mari creatori de locuri de muncă din regiune. Biroul de planificare urbană din Kiel IBK Kaeding & Rust a proiectat împreună cu managerul de cont Roth Thorsten Wolf conceptul energetic al complexului, cu circa 11.000 de metri pătraţi de răcire tip Roth prin pardoseală. Specialiştii de la IBS, din Haldensleben, şi de la Betona, din Hamburg, au instalat circa
77.000 de metri de conducte de sistem Roth X-PERT S5+ cu diametrul de 20 milimetri.

Montajul conductelor de sistem în izolaţia perimetrului a fost realizată cu clipsuri Ex Original-Tacker de la Roth cu o distanţă de instalare de 15 centimetri. Izolaţia termică şi hidroizolaţia la sol sunt amplasate sub planşeul clădirii. Pentru asigurarea protecţiei la umezeala eliberată de betonul compactat utilizat, panourile izolatoare au fost acoperite înainte de instalarea conductelor cu folie de polietilenă. Clemele Ex OriginalTacker cu funcţie de elevare a conductelor menţin nemodificată dimensiunea conductelor, pentru realizarea unei adâncimi punctuale definite şi asigurarea eficienţeioptime a consumului energetic, care vor determina funcţionarea la debit maxim a conductelor. Aceasta permite un transfer mai bun al agentului de încălzire şi al agentului de răcire.

Conceptul energetic
În conformitate cu cerinţele clientului, Biroul de Planificare IBK KAEDING & Rust a configurat o capacitate de răcire de 80 de wați pe metru pătrat în toate spaţiile comerciale. La nivelul parterului există o răcire de bază prin intermediul unui sistem de răcire prin pardoseală. Răcirea și încălzirea depozitelor și magazinelor se realizează prin intermediul sistemelor de aer condiționat (sisteme RTL). În total, s-au montat 24 de instalaţii RTL cu debite de maximum 300.000 de metri cubi pe oră, care permit controlarea temperaturii şi a calităţii aerului. Căldura este furnizată sub formă de agent termic de către centrala din Flensburg, iar alimentarea cu energie a instalaţiilor de răcire are loc prin două instalaţii de răcire de 750 de Kilowaţi.

 

De ce răcire prin pardoseală?
Proiectantul Jürgen Kaeding explică: „Pentru asigurarea hidroizolării pardoselilor aflate în contact direct cu solul, am decis, în urma discuţiilor cu clientul, să apelăm la sistemul prin pardoseală. Astfel se îndeplinesc şi sarcinile de răcire de bază.
Debitul de aer – adică o energie de transport costisitoare – se va reduce, împreună cu durata de producere a agentului de răcire. La o temperatură de 16/18 grade Celsius pe timpul nopţii instalaţia de răcire de rezervă poate funcţiona şi fără răcitor”.

Suprafeţele de pardoseală mari utilizabile pentru răcire permit creşterea temperaturii în aerul ambiant, chiar şi în modul de funcţionare cu răcire, fără sacrificarea confortului utilizatorului.

În acest caz, pentru evaluarea senzaţiei de confort a utilizatorului, se analizează temperatura operativă (senzaţia de confort termic). Temperatura ambiantă operativă include interacțiunea dintre temperatura aerului și temperatura radiantă medie a suprafețelor încăperilor, cum ar fi pardoselile sau pereții, și constituie factorul principal în determinarea senzaţiei de confort termic pentru oameni. În cazul sistemelor de răcire, este util deci, ca la conceperea sistemului să se ia în considerare temperatura operativă. „Indiferent că vorbim de sistem de încălzire sau de răcire, confortul absolut perceput este atins întotdeauna la aceeaşi temperatură operativă. Numai temperatura camerei şi temperatura radiată pot fluctua. În comparaţie cu alte soluţii de sistem, la sistemele de încălzirerăcire prin pardoseală, la aceeaşi temperatură operativă a camerei, sunt necesare temperaturi ale aerului mai mici. Sistemele de răcire prin pardoseală funcţionează invers”, ne explică Jürgen Kaeding. Răcirea prin pardoseală în combinaţie cu sistemul de ventilaţie din Citti-Park asigură temperaturi agreabile pentru vizitatorii şi agenţii economici din Citti-Park.

Concluzie: rezultatul acestei planificări strategice satisface într-un mod exemplar cerinţele de confort ale proprietarului centrului şi constituie în acelaşi timp o soluție eficientă și economică, deoarece uniformizarea temperaturilor la 16/18 de grade Celsius reduce costurile suplimentare pentru operatori.

 

Certificare BREEAM
Citti-Park a obţinut în iunie 2014 certificarea BREEAM pentru construcţii sustenabile. BREEAM este acronimul pentru „Metoda de evaluare a performanţei ecologice a clădirilor”. Este de departe cel mai des folosit sistem de certificare pentru construcţii sustenabile şi a fost elaborat în 1990, în Marea Britanie. BREEAM acordă sigilii de aprobare în patru trepte şi opt categorii de evaluare. Criteriile iau în considerare impactul la nivel global, regional și local, precum şi în interiorul spaţiilor amenajate.

Evaluează, printre alte aspecte ecologice, materialele, sănătatea ocupanţilor şi bunăstarea lor. Operatorul centrului comercial ne prezintă un bilanţ de succes. Harald Rottes, managerul Departamentului Imobiliar de la Citti-Park, ne destăinuie: „Sistemul de răcire prin pardoseală Roth asigură un profil termic plăcut în centrul comercial. Ne bucurăm foarte mult că putem oferi clienţilor noştri un climat confortabil în centrul nostru”.