Clădiri care păcălesc ochii: 7 iluzii optice în arhitectură

Împletite, îndoite, înclinate sau oglindite până când dispar în cer, cele 7 clădiri care fac subiectul acestui articol sunt aici să vă păcălească, pentru că nu sunt deloc ceea ce par la prima vedere. La unele din ele trebuie să te uiți lung până te dezmeticești unde încep și se termină fațadele .

1. Casa din oglinzi Rachel Raymond

Demolată în urma cu peste 10 ani, casa proiectată de arhitecta Eleanor Raymond pentru sora ei a fost reimaginată de Pedro Joel Costa sub forma unei clădiri invizibile, acoperită complet de oglinzi, care o fac să dispara complet în peisaj. Proiectul realizat de Costa a rămas însă doar la stadiul de concept.

2. Casa dansatoare din Praga

Casa dansatoare din Praga, cunoscută și sub numele „Fred si Ginger” (după faimoșii dansatori Fred Astaire și Ginger Rogers – întrucât clădirea seamănă cu un cuplu de dansatori) a fost creată de arhitectul Vlado Milunic în cooperare cu Frank Genhry în 1996 și gazduiește una dintre cele mai mari companii de asigurări din lume. Având la dispoziție buget nelimitat, cei doi arhitecți au mers pe ideea creării unei clădiri compuse din două părți: una statică și una dinamică, care să simbolizeze tranziția Cehoslovaciei de la comunism la democrație.

3. Clădirea serviciilor vamale din Melbourne, Australia

Din orice unghi ai privi-o, e aproape imposibil să îți dai seama ce se întâmplă cu fațada clădirii serviciilor vamale din Melbourne. Finalizată în 2006, structura folosește linii portocalii paralele și dreptunghiuri așezate haotic, care dau iluzia că fiecare etaj are dimensiuni diferite. În realitate, etajele sunt perfect simetrice şi de aceeasi dimensiune.


4. Cabana lucidă din Joshua Tree, California

Alt proiect, dar de mai mică amploare, care s-a utilizat de oglinzi pentru a genera o iluzie optică este cabana lucidă proiectata de artistul american Phillip K. Smith III, prin care acesta şi-a dorit să creeze iluzia unor linii care plutesc în deşert.

5. Clădirea campusului Lyons’ Warrnambool din Australia
Unghiurile şi formele hexagonale folosite pentru decorarea faţadei acestei clădiri dau impresia că structura este gata să se prabuşească peste cei care păşesc pe trotuarul din faţa ei.

6. Casa plutitoare

Un alt exemplu de folosire a oglinzilor pentru a pacăli ochiul uman este „Casa lui Mark” – un pavilion temporar construit într-o zonă de parking din centrul localităţii Flint, Michigan. Pe suprafaţa de jos a porţiunii elevate a clădirii arhitecţii au pus 882 de cutii luminoase care conţin sute de fotografii primite de la cei peste 90 de oameni care au susţinut acest proiect prin platforma Kickstarter.

7. Clădirea Baltyk din Polonia

Unghiul din care priveşti această clădire te poate induce complet în eroare fiindcă, dintr-o anumită directie, clădirea pare că e descentrată şi mult prea îngustă, iar pe măsură ce te apropii de ea, îţi dai seama că e mult mai lată şi mai stabilă decât pare.

Sursa foto si articol: weburbanist.com