Cinematografele romanesti in modul upgrade

Cele mai recente statistici ne arata ca in anul 2017 in Romania s-au vandut peste 13 milioane de bilete la film, iar incasarile box office au depasit suma de 57 de milioane de Euro.

La nivel national, tara noastra are deschise 82 de cinematografe, din care 90% sunt amplasate in centre comerciale. Tocmai din acest motiv, Romania ramane tara unde patru locuitori din 10 sustin ca sunt nevoiti sa mearga la film intr-un alt oras decat cel in care locuiesc.

Totusi, exista si semnale pozitive pentru cinema-urile deja existente. Drept dovada, in primele 3 luni ale anului 2019 in Romania au fost anuntate 6 proiecte de reabilitare, renovare si modernizare a salilor de cinematograf, astfel:

  • In Oradea, in Piata Ferdinand, autoritatile au inceput demersurile pentru reabilitarea Cinematografului Transilvania ÔÇô Sala Studio cu o capacitate de 200 de locuri, pentru care au initiat procedura de atribuire a contractului de reactualizare a proiectului ethnic care sa corespunda cu lucrarile deja incheiate. Corpul de cladire in regim de inaltime S+P+Mez+1E, cu functiunea de cinematograf la parter, care face obiectul prezentului proiect, are suprafata construita de 584mp, iar la etaj functioneaza in prezent Casa de Cultura a Municipiului Oradea, avand acces direct din str. Regele Ferdinand. Foayerul cinematografului cu suprafata construita de 180mp, a fost realizat in anul 1967, ca o constructie independenta, simultan cu blocul de locuinte de deasupra sa, in scopul realizarii unui acces propriu din str. Regele Ferdinand. Prin lucrarile de reparatii capitale si amenajari exterioare se doreste transformarea fostului Cinematograf Transilvania in sala studio – multifunctionala pentru desfasurarea de activitati specifice institutiilor de cultura ÔÇô Teatrul ÔÇ×Regina MariaÔÇŁ si Teatrul ÔÇ×Szigligeti SzinhazÔÇŁ din Oradea.

 

  • In Timisoara, la inceputul lunii martie a fost atribuit catre compania Graphic Space SRL contractul de proiectare tehnica pentru reabilitarea si refunctionalizarea Cinematografului Dacia de pe strada Burebista nr 5 si pentru reabilitarea si refunctionalizarea cinematografului Victoria din Piata Nicolae Balcescu.

 

  • In centrul tarii, mai precis in Brasov, tot la inceputul primaverii a fost atribuit contractul de executie lucrari pentru reabilitarea cinematografului Modern. Investitia in valoare de aproape 5 milioane de lei prevede desfaceri elemente de compartimentare (portante si neportante), finisaje, instalatii electrice, termice, sanitare, ventilatii; realizarea unor goluri de usi si inchiderea altora existente; lucrari de consolidare a structurii existente in zona golurilor nou propuse; lucrari de finisaje interioare si exterioare; lucrari de instalatii termice, electrice si sanitare; lucrari de organizare de santier; lucrari de reabilitare termica a cladirii prin realizarea termosistemului la exterior si mobilarea aferenta pentru a asigura o capacitate de 305 locuri.

 

  • In Piata Voievozilor din Iasi, la inceputul anului, a fost atribuit contractul de proiectare tehnica pentru reabilitarea, modernizarea si dotarea Cinematografului Dacia catre compania SIGM HOME PROJECTS, iar dupa finalizarea documentatiei tehnice se va lansa si procedura pentru atribuirea contractului de executie. Imobilul dispus in regim P+1Ep, cu o suprafata de 978 mp, inugurat in anul 1986, va fi supus interventiilor de reabilitare interioara si exterioara in vederea modernizarii.

 

  • Si Cinematograful Dacia din Hunedoara va avea parte de o reabilitare in acest an in valoare de peste 1.7 milioane lei. In prezent procedura de atribuire a contractului de executie se afla in faza de evaluare financiara pana la data de 11.09.2019. Singurul operator a carui oferta a fost admisa in aceasta etapa este AUDIOTECH MULTIMEDIA GROUP S.R.L.

 

Vrei sa urmaresti indeaproape aceste santiere? Solicita un DEMO gratuit la VICTA, singura asistenta virtuala de vanzare la santiere.

Surse statistici:
Stirileprotv.ro
Romfilmdevelopment.org