Cele mai vechi afaceri hoteliere din lume si din Romania ce au succes si in prezent
|Majoritatea companiilor traiesc, de regula, intre 40-50 de ani. Unele afaceri supravietuiesc insa sute de ani. Care este secretul lor celor mai vechi companii din lume?
Business Insider a realizat o lista cu cele mai vechi companii din lume, unele avand o istorie mai lunga decat cea a Statelor Unite ale Americii.
Hotelul Nisiyama Onsen Keiunkan din Yamanashi, Japonia, functioneaza inca din anul 705, fiind cel mai vechi hotel din lume, potrivit Cartii Recordurilor. Acesta este operat de aceeasi familie de 52 de generatii.
Secretul succesului sau este dat de mandria transmisa de la o generatie la alta. Pana si unele functii detinute de angajati ai hotelului au fost pastrate in familie, fiind ocupate de bunic, apoi de tata si de nepot.
Angajatii sunt foarte devotati hotelului si din dorinta de a proteja acest business ofera servicii care difera de cele oferite in marile lanturi internationale.
Legenda – fiecare loc vechi are cel puţin una, nu-i aşa? – spune că, în anul 717, un călugăr budist, Taicho Daishi, petrecând o noapte pe muntele sfânt Hakusan, a avut un vis în care o zeitate a muntelui i-a vorbit despre un izvor cu ape vindecătoare, încă necunoscut, şi l-a îndemnat să facă din acest izvor un loc de tămăduire pentru oamenii din ţinut. În anul 718, Garyo Houshi, discipolul lui Taicho Daishi, a ridicat aici, din porunca maestrului său, un han pentru găzduirea celor veniţi să-şi caute sănătatea la izvorul miraculos.
Hanul Hoshi se găseşte şi azi tot acolo, lângă izvoarele termale, renovat, bineînţeles, de mai multe ori în decursul veacurilor, modernizat (fără a-i alunga complet preţioasa notă tradiţională ce-i aminteşte vârsta venerabilă) şi condus, în prezent, după standardele riguroase şi principiile afacerilor hoteliere contemporane.
Restaurantul Stiftskeller situat in piata St. Peter din Salzburg, Austria, ar putea fi cel mai vechi din Europa si poate chiar din lume, datand din anul 803.
Acesta a ajuns sa fie cunoscut pe vechiul continent inca de la inceputurile sale, cand Alcuin, un apropiat al imparatului Charlemagne a scris despre el in 803.
De-a lungul istoriei sale de peste 1.200 de ani, acest restaurant a gazduit numeroase dineuri oficiale la care au participat cardinali, regi precum si personalitati contemporane Bill Clinton si Clint Eastwood.
Iar în inima Irlandei se găsește un bar care funcționează neîntrerupt din anul 900. Succesul afacerii se datorează locației pitorești. Săpăturile în zonă au scos la suprafață căni și monede vechi de secole.
Printre cele mai vechi afaceri din lume se numără și fabrica de bere din Bavaria, care datează din anul 1040, distileria Frapin din Segonzac din Franţa.
In Romania, cel mai vechi restaurant pare sa fie „Butoiul de Aur” din Sibiu.
Tot în Sibiu se găseşte şi cel mai vechi hotel-restaurant de pe actualul teritoriu al României (în acord cu propria denumire!), „Împăratul Romanilor „, care, fondat in 1544 din 1773 funcţionează sub aceiaşi denumire, iar din 1895 în acelaşi spaţiu. (str. Nicolae Bălcescu) Pentru multă vreme acest local a fost unul dintre cele mai selecte restaurante din România.