Ce hotel din Romania a fost proiectat si construit de arhitectul Turnului Eiffel?

Gustave Eiffel,  inginer și arhitect francez faimos în lumea întreagă, expert în construcții cu schelet metalic și elemente prefabricate metalice, cum au fost Turnul Eiffel în Paris sau Statuia Libertății în New York, a avut de asemenea o prezență demnă de remarcat în România prin două dintre proiectele sale. Cel mai amplu este clădirea Grand Hotel Traian în Iași (1882), prezentată în fotografiile de mai jos, și unpod de cale ferată (1877) peste Prut la Ungheni, comandat și construit sub jurisdicția Imperiului Rus, care lega provincia de frontieră rusească a Basarabiei, precursorul Republicii Moldova de astăzi, cu România.

Grand Hotel Traian, Iași, proiectat și construit de Gustave Eiffel în 1882. (©Valentin Mandache, 2009)

Hotelul Traian, Iași, la începutul anilor 1920. (carte poștală veche, colecția Valentin Mandache)

Hotelul Traian este construit pe un schelet metalic cu elemente prefabricate metalice, umplute cu zidărie ușoară de cărămidă, lemn și sticlă. Stilul arhitectural al acestuia este un Beaux Arts de avangardă, aproape industrial, tipic și altor edificii ridicate de Gustave Eiffel în alte locuri ale planetei. Clădirea este o minunăție a ingineriei și arhitecturii victoriene, bine păstrată și întreținută de proprietarii hotelului și de autoritățile locale din Iași, care realizează importanța crucială a acestui edificiu pentru identitatea culturală și arhitecturală a orașului, o situație în contrast evident cu lipsa de interes și profesionalism a colegilor lor din București. Momentul de glorie pentru Grand Hotel Traian a venit în timpul Primului Război Mondial, când a găzduit membri ai guvernului României, iar Iași a fost capitala temporară a țării, cu majoritatea teritoriului ocupat de Puterile Centrale sub conducerea forțelor armate ale Imperiului German. În acea perioadă extraordinar de dramatică, populația orașului s-a mărit de zece ori, la peste un milion de refugiați pe durata a numai câteva săptămâni, cu trupele aliate rusești devenind ostile și dezorganizate din cauza influenței ideologiei și revoluției Bolșevice. În cele din urmă spiritul patriotic a prevalat, iar guvernul, ai cărui miniștri și consilieri erau găzduiți și de Hotelul Traian, împreună cu suveranul României, Regele Ferdinand, au reușit să îndepărteze la sfârșitul războiului pericolul trupelor germane și al armatei ruse bolșevizate.

Sursa

Intentionezi sa iti amenajezi un hotel/pensiune/restaurant? Te ajutam sa iti gasesti arhitecti de renume. Adauga proiectul tau aici si vei primi garantat 3 oferte de la arhitecti seriosi, selectati cu atentie de IBC Focus.

Vrei sa te promovezi la arhitecti si designeri in HoReCa? Te putem ajuta cu campanii tintite si croite pe sufletul arhitectilor. Vezi pachetul de PROMOVARE.