Bilanțul pandemiei asupra HoReCa: Afacerile au scăzut cu 35%, iar numărul de angajați s-a redus cu 36.000
|Potrivit unei analize realizate de Termene.ro pe baza situațiilor financiare raportate de companiile din România, industria HoReCa a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri în 2020 de 35 puncte procentuale. Astfel, dacă în 2019 cifra de afaceri a atins valoarea de 27,5 miliarde de lei, în 2020 aceasta a ajuns doar la 17,9 miliarde de lei, relevă economedia.ro. Numărul de angajați din industria hotelurilor și a restaurantelor s-a redus cu 19%, de la 186.000 în 2019 la 150.000 în 2020.
Profitul net al firmelor din industria HoReCa aflate pe plus a scăzut cu 46,5%, de la 4,65 miliarde lei în 2019 până la 2,49 miliarde de lei în 2020. Nivelul cumulat al pierderilor nete din HoReCa a crescut cu 220% în 2020 până la 2,3 miliarde de lei, față de 710 milioane lei în 2019.
Industria ospitalității este sectorul care a înregistrat cea mai mare creștere a pierderilor nete în anul 2020, de 220%. Aceasta este urmată de industria de evenimente, cu o creștere a pierderilor nete cu 169% în 2020 față de 2019 și de sectorul informațiilor și al comunicațiilor, cu o majorare de 81%.
La nivelul cifrelor de afaceri, industria de evenimente a înregistrat o scădere 38 puncte procentuale, mai mare decât cea a industriei ospitalității.
„Am procesat datele disponibile în platforma Termene.ro, pe baza bilanțurilor depuse de companii, și avem deja primele concluzii relevante statistic despre impactul pandemiei asupra mediului de business românesc. Vestea proastă este că avem domenii de activitate și companii care au fost lovite puternic de pandemie. Spre exemplu, după un an în care s-a vorbit despre scăderi cuprinse între 20% și 70% în HoReCa, acum vedem cu adevărat că hotelurile și restaurantele au avut în 2020 încasări mai mici cu 35% față de 2019”, a declarat Adrian Dragomir, co-fondator al Termene.ro, relevă economedia.ro.
Cum s-au resimțit efectele pandemiei în orașele mari?
Potrivit analizei Termene.ro, în București industria HoReCa a înregistrat pierderi semnificative, de 39,7% a cifrei de afaceri în 2020 în raport cu 2019 și un declin al numărului de angajați cu 20% în anul pandemiei.
În Brașov, unul dintre cele mai puternice județe ca număr de operatori și angajați în industria ospitalității, s-a înregistrat o scădere totală a cifrei de afaceri în HoReCa de 37%, și un declin al numărului de angajați de 23,8% în 2020 față de 2019.
Cluj se află pe aceeași linie, cu 34% declin al afacerilor din HoReCa, o scădere de 25% a numărului de angajați și o creștere record a pierderilor nete de 452% în anul pandemiei.
Industria HoReCa din Constanța a raportat în anul 2020 o scădere a cifrei de afaceri de 22% și un declin de 16% al numărului de angajați, în timp ce scăderea veniturilor pentru operatorii HoReCa din județul Iași este de 35%, iar numărului de angajați este în linie cu media națională, minus 24%. În Timiș se poate observa o tendință similară, unde industria HoReCa a pierdut 41% din venituri și 24% dintre angajați.
Cum s-a adaptat industria HoReCa în context pandemic
Inovația, adaptarea companiilor și sectorul delivery au menținut pe linia de plutire multe afaceri din industria HoReCa. Mai exact, în timpul pandemiei, 47% din piața restaurantelor a fost generată de servicii de delivery.
Rezultatele analizei sunt confirmate și de studiul National Foodservice Research, realizat de Hospitality Culture Institute. Valoarea totală anuală a pieței de mâncare gătită și băuturi out of home (restaurante standard, fast-food, cantine, pub-uri și supermarket-uri) în cinci dintre cele mai mari orașe din țară (București, Timișoara, Iași, Cluj și Brașov) s-a ridicat, în 2020, la 10,2 miliarde de lei – o scădere de 29% față de nivelul înregistrat în 2019. Potrivit studiului, cele cinci orașe reprezintă 60% din totalul pieței, ceea ce duce industria ospitalității la o valoare de 17 miliarde de lei în anul 2020, relevă economedia.ro.
Prin schema de ajutor de stat, operatorii a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19 pot beneficia de compensarea a 20% din pierderile suferite în 2020 față de 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro pe întreprindere unică.