Architecture Conference&Expo: „Cluj-Napoca poate sa fie orasul ideal intre Bucuresti si Budapesta”

Reprezentati ai administratiei locale din Cluj-Napoca, arhitecti si speakeri de renume din tara si din strainatate au dezbatut in aceasta joi modalitatile de dezvoltare a oraselor in cadrul celei de-a IV-a editii a evenimentului Architecture Conference&Expo sub tematica Renewing cities: Climatul urban pentru noile generatii unde au participat peste 300 arhitecti si specialisti din domeniile conexe.

Rolul arhitecturii in societate a fost unul dintre subiectele cele mai dezbatute in cadrul evenimentului, iar dezvoltarea urbana a fost prezentanta din perspectiva speakerilor de renume la nivel national si international. Eveline Petcu, speaker in cadrul Architecture si Project Manager Gehl Architects a declarat ca „Atunci cand vorbim despre securitate prin design, intrebarea este: Pentru cine proiectam noi? Trebuie sa lucram concentrati asupra incluziunii sociale. Doar arhitectura buna nu va solutiona problemele de securitate. Problemele sociale pot fi rezolvate prin proiectare, restabilind conexiuni prin spatii de regandire”. Irena Bauman a sustinut prezentarea Arhitecti in tranzitie, in cadrul careia a subliniat faptul ca arhitectii sunt vulnerabili, activitatea lor bazandu-se pe incredere atunci cand inoveaza: „Asadar, atunci cand creati sisteme si nu doar cladiri, proiecte care sa reflecte nevoile oamenilor si nu doar industria de baza a obiectelor, va confruntati cu cele mai mari provocari”.

irena-bauman-speaker-architecture

In cadrul panelului de debate Arhitectura si orasele, Jan Kattein (Director Jan Kattein Architects) a prezentat rolul arhitecturii in cadrul prezentarii „Oameni, politica si arhitectura”: „Desigur ca este vorba despre design, dar mai mult decat atat, arhitectura inseamna a fi activist. Trebuie sa fii pe strazi, in afara biroului, sa oferi si sa accepti critici constructive”. Dezvoltarea spatiului urban si mobilitatea cetatenilor reprezinta o provocare pentru arhitecti. „Solutii inovatoare care sa aduca plus valoare mobilitatii urbane sunt. Este nevoie de sustinere pentru implementare, la nivel de intelegere a conceptului.”, a declarat Iulian Padurariu, CEO Pony Car Sharing.

Tematica Natura si viitorul arhitecturii, a fost dezbatuta de speakerii Emilian Grigore (Technical Manager Rockwool) si Melissa Sterry (Fondator Bionic City) care a vorbit despre viitorul bioarhitecturii, biologia drept model, metafora si mediu in arhitectura. David Cash (Presedinte BDP), Stefan Simion (Administrator Alukonigstahl), Daniel Popa (Country Manager Reynaers), Benedek Joszef (Prof. UBB Cluj-Napoca), Octavian Fanea (Sales Manager Aluterm Group) sau Adina Moldan (Atelier Moldan) au sustinut prezentari despre dezvoltarea oraselor, transportul urban, cladirile verzi sau siguranta prin arhitectura.

Pietro Elisei (Fondator& UrbaSofia), Calin Hintea (Decan Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii) si Ovidiu Cimpean (Director Primaria Cluj-Napoca) au prezentat in cadrul evenimentului Clujul ideal, cum ar trebui sa actioneze fiecare membru implicat in dezvoltarea orasului si care este rolul administratiei publice locale in acest sens. „Cluj-Napoca poate sa fie orasul ideal intre Bucuresti si Budapesta. Beneficiaza de un atuu cultural considerabil si se afla la granita dintre cultura si inovare”, a afirmat Pietro Elisei.

architecture-2016

 „Gala Premiilor” Architecture Conference&Expo 2016

Proiectele inscrise de arhitecti, birouri si organizatii de arhitectura in cadrul Competitiei de proiecte Architecture Conference&Expo 2016 au fost premiate in cadrul Galei Premiilor Architecture Conference&Expo. In urma analizei efectuate de juriul format din Charles Phu (Office for Architectural Culture UK), David Cash (BDP Chairman), Melissa Sterry (Fondator Bionic City UK), Irena Bauman (Founding Director Bauman Lyons Architects UK) si Serban Sturdza (Director PRIDID Romania) au fost selectati castigatorii pentru cele 4 categorii incluse in Competitia de proiecte.

Premiul I pentru sectiunea „Proiecte pentru comunitate” a fost castigat de catre arhitectul Mihai Mateiu, care a realizat proiectul Somes Delivery. Mentiunea pentru aceasta categorie a fost primita de catre arhitectul Adrian Pop, cu proiectul Cerc Boldesti Scaeni. Premiul I pentru sectiunea „Restaurare, conversie si regenerare urbana” a fost primit de catre arhitect Octavia Floria Popea pentru proiectul Animal Farm, iar mentiunea la aceasta categorie a fost directionata catre Diana Imecs, pentru Restaurarea bisericii reformate din Sic.

Cel mai indepartat proiect de tara realizat de un arhitect roman” a fost oferit arhitectului Sami Rintala, pentru proiectul Nordic Shelter, iar la categoria „Competitia studentilor – sponsorizat de Alukonistahl”, premiul a fost oferit arhitectului Bogdan Demetrescu si echipei de designeri formata din Oana Grecea, Ioana Horeja, Alma Preda, Radu Dorga, Andrei Lazar, Adrian Mihai, Ovidiu Mihutescu, pentru proiectul Urban Green Artery. Mentiunea a fost castigata de catre Ileana Roxana Dan, cu proiectul Loc. Scoala de privit acasa.

Architecture Conference&Expo s-a aflat, anul acesta, la cea de-a IV-a editie, reunind in fiecare an peste 300 arhitecti si specialisti din domeniile conexe, cu scopul de a dezbate noutatile din domeniu. Conferinta este organizata de Libero Events, agentia de evenimente B2B si B2C, sub semnatura careia au loc conferinte si workshop-uri: The Woman, HR Summit, TeCOMM, MarkDay, Architecture Conference&Expo, Software Architecture Day, Java Day, Signal Connect, Fiscalitate 24.7, Cluj Sales Conference, dar si targuri: Touristica.