Analiză – Evoluția pieței de unități de cazare în aprilie

Conform datelor monitorizate cu ajutorul singurei asistente virtuale de vânzare la șantiere, VICTA.ro, în luna aprilie au fost identificate 231 unități de cazare verified la nivel național. Cumulat, acestea ocupă o suprafață de peste 1,15 milioane mp, în timp ce valoarea investițiilor se ridică la suma estimată de 2,97 miliarde RON.

CARE ESTE JUDEȚUL MAGNET PENTRU UNITĂȚILE DE CAZARE

Constanța își menține titulatura de „județ magnet” și în aprilie, reușind să cumuleze un total de 37 unități de cazare. Următoarele poziții sunt ocupate de Bihor (17 proiecte) și Harghita (16 proiecte). Iată cum se prezintă situația în toată țara:

270 MII MP DE UNITĂȚI DE CAZARE ÎN IAȘI

La categoria suprafețelor alocate pentru unitățile de cazare, județul Iași surprinde și ocupă poziția fruntașă, cu un total de 270 mii mp. De asemenea, suprafețe semnificative regăsim și în Bihor (peste 178 mii mp) sau Constanța (peste 170 mii mp).

ÎN CE STADII DE EXECUȚIE SE AFLĂ PROIECTELE ANALIZATE?

Trendul se menține și în luna aprilie, iar majoritatea unităților de cazare se află în stadii incipiente: 3 în intenție, 4 în proiectare, 131 în autorizare și 22 înainte de execuție. De asemenea, au fost identificate și 36 proiecte în construcție, 21 în amenajare, 12 finalizate și 1 în stadiul de demolare.

INVESTIȚII PRIVATE SAU PUBLICE?

Conform datelor VICTA.ro, se observă o implicare puțin mai ridicată a statului în acest sector în aprilie, însă majoritare rămân proiectele private. Mai exact, este vorba despre 199 investiții private și 31 cu finanțare publică.

65 PROIECTE DE DIMENSIUNI MARI

Proiectele de dimensiuni medii revendică în aprilie prima poziție în topul intereselor pentru dezvoltatori. Așadar, vorbim despre 66 investiții mici, 99 de dimensiuni medii și 65 mari.

TOP 3 UNITĂȚI DE CAZARE

La categoria celor mai semnificative proiecte trebuie să amintim Hotel Swissotel, în regim de înălțime 3S+P+M+18E, 4 stele, cu 225 camere și 17 apartamente – Niro Tower Hotel. Proiectul din București ocupă o suprafață de 30.000 mp și presupune o investiție estimată la 276 milioane lei.

victa.ro

Proiectul Alezzi Infinity Resort & SPA – Imobil locuințe de vacanță cu 360 apartamente, spații comerciale, piscine exterioare, Skybar și sală fitness, în regim de înălțime Ds+P+7E din Constanța trebuie, de asemenea, menționat. Aflat în prezent în stadiul de amenajare, acesta presupune o investiție estimată la 7 milioane lei, ocupând o suprafață de 29.093 mp.

Satu Mare oferă un proiect de mari dimensiuni: Zona de agrement – cu case de vacanță în regim de înălțime P, P+1E+M și lac de pescuit. Aflat în stadiul de autorizare, acesta presupune o investiție estimată la 21.859 mp și ocupă o suprafață de 20 milioane lei.