Analiză – Cum a evoluat piața de unități de cazare în luna mai?

Potrivit datelor monitorizate cu ajutorul singurei asistente virtuale de vânzare la șantiere, VICTA.ro, în luna mai au fost identificate 199 unități de cazare verified la nivel național, marcând o scădere de 13,8% comparativ cu luna precedentă. Cumulat, acestea ocupă o suprafață de peste 690 mii mp, în timp ce valoarea investițiilor se ridică la suma estimată de 1,47 miliarde RON.

CARE ESTE JUDEȚUL MAGNET PENTRU UNITĂȚILE DE CAZARE

Cel mai atractiv județ pentru investitori este Constanța, reușind să cumuleze un total de 33 proiecte în luna mai. Următoarele poziții sunt ocupate de Bihor (19 proiecte) și Cluj (18 proiecte). Iată cum se prezintă situația în toată țara:

270 MII MP DE UNITĂȚI DE CAZARE ÎN BRAȘOV

În ceea ce privește suprafețele alocate pentru unitățile de cazare, județul Brașov ocupă poziția fruntașă, cu un total de 270 mii mp. De asemenea, suprafețe semnificative regăsim și în Constanța: peste 120 mii mp. Aceste două județe sunt sigurele care depășesc pragul de 100 mii mp de unități de cazare în luna mai.

ÎN CE STADII DE EXECUȚIE SE AFLĂ PROIECTELE ANALIZATE?

Majoritatea unităților de cazare se mențin în stadii incipiente și în luna mai: 2 în intenție, 5 în proiectare, 110 în autorizare și 24 înainte de execuție. De asemenea, au fost identificate și 33 proiecte în construcție, 15 în amenajare și 12 finalizate.

INVESTIȚII PRIVATE SAU PUBLICE?

Conform datelor VICTA.ro, majoritatea proietelor rămân în continuare private. Mai exact, este vorba despre 181 investiții private și 20 cu finanțare publică. De asemenea, se observă și o scădere procentuală a proiectelor publice comparativ cu luna precedentă, de la 13% la 10%.

52 PROIECTE DE DIMENSIUNI MARI

Proiectele de dimensiuni medii se mențin în topul intereselor pentru dezvoltatori. Așadar, vorbim despre 59 investiții mici, 90 de dimensiuni medii și 52 mari.

TOP 3 UNITĂȚI DE CAZARE

La categoria celor mai semnificative proiecte trebuie să amintim Complexul turistic și de agrement în regim de înălțime 2S+P+2E. Proiectul din Cluj ocupă o suprafață de 16.982 mp și presupune o investiție estimată la 47 milioane lei.

Un alt proiect reprezentativ este Ansamblul turistic în regim P+5-8E/P+12-15E – apartamente de vacanță, locuințe permanente colective și hotel din Constanța. Proiectul ocupă o suprafață de 14.000 mp și presupune o investiție estimată la 26 milioane lei.

În județul Brașov regăsim Hotelul cu 5 imobile, 158 camere și 43 apartamente – Nordis Brașov, 5 stele. Proiectul presupune o investiție estimată la 160 milioane lei și ocupă o suprafață de 14.000 mp.

victa.ro