Analiză – Care a fost județul magnet pentru unitățile de cazare în februarie?

Odată cu eliminarea restricțiilor impuse în context pandemic, domeniul HoReCa pare să intre într-o stare de echilibru, iar investițiile continuă să apară pe acest sector. Conform datelor monitorizate cu ajutorul singurei asistente virtuale de vânzare la șantiere, VICTA.ro, în luna februarie au fost identificate 252 unități de cazare la nivel național.

Cumulat, acestea ocupă o suprafață de peste 950 mii mp, în timp ce valoarea investițiilor se ridică la suma estimată de 2,92 miliarde RON.

Constanța – județ magnet pentru unitățile de cazare

Poziția geografică favorabilă permite județului Constanța să revendice titlul de „județ magnet”, reușind să cumuleze un total de 57 unități de cazare în luna februarie. La o distanță semnificativă, podiumul este completat de Bihor (22 proiecte) și Cluj (18 proiecte). Iată cum se prezintă situația în toată țara:

Peste 400 mii mp de unități de cazare în Constanța

Constanța ocupă prima poziție și la categoria suprafețelor alocate pentru unitățile de cazare, cu un total de 466 mii mp. De asemenea, suprafețe semnificative regăsim și în București (peste 95 mii mp) sau Bihor (peste 63 mii mp).

În ce stadii de execuție se află proiectele analizate?

Majoritatea unităților de cazare se află în stadii incipiente, urmând să demareze construcția. Este vorba despre 2 proiecte în intenție, 3 în proiectare, 163 în autorizare și 27 înainte de construcție. De asemenea, au fost identificate și 19 proiecte în construcție, 11 în amenajare și 27 finalizate.

Investiții private sau publice?

Datele analizate cu ajutorul VICTA.ro indică o implicare timidă a statului în acest sector, însă majoritare rămân proiectele private. Mai exact, este vorba despre 206 investiții private și 46 cu finanțare publică.

76 proiecte de dimensiuni mari

Proiectele de dimensiuni medii, cu suprafețe între 1000 și 3000 mp, se dovedesc a fi de interes pentru dezvoltatori. Așadar, în februarie au fost identificate 93 investiții medii, 83 de mici dimensiuni și 76 mari.

Top 3 unități de cazare

La categoria celor mai semnificative proiecte trebuie să amintim Pharos Tower Olimp de 5 stele -aparthotel cu restaurant, SPA și plajă privată. Proiectul cu 25 de etaje din Constanța ocupă o suprafață de 3000 mp și presupune o investiție estimată la 5,1 milioane lei.

Tot în Constanța regăsim un alt proiect important: Complexul hotelier cu 41 căsuțe de vacanță, 3 piscine, locuințe de vacanță S+P+9E+10ER și 2 restaurante de 450 de locuri. Aflat în prezent înainte de execuție, proiectul presupune o investiție estimată la 180 milioane lei, ocupând o suprafață de 90.106 mp.

victa.ro

Așa cum am menționat anterior, Constanța este principalul județ magnet pentru investitori, oferind un alt proiect semnificativ: 4 imobile de locuințe colective de vacanță S+P+5E, cu 232 apartamente. Suprafața acestui proiect depășește 17 mii mp, iar investiția se ridică la aproximativ 67 milioane lei.