4 sfaturi de aur pentru un restaurant de top!
|Sunt multe greseli pe care un investitor horeca le poate face in momentul in care isi amenajeaza restaurantul. Aceste greseli sunt si mai usor de realizat in momentul in care investitorul este la prima afacere. Pentru a afla ce greseli sunt de evitat in amenajarea restaurantului, am cerut un singur sfatul la unii din cei mai buni experti Horeca din Romania:
Victor Melian: Angajati-va un consilier scump care va va ajuta sa economisiti foarte multi bani.
Petru Buiuca: De multe ori know-how-ul de HoReCa e bine sa il furi fara sa iti fie frica. Pana la urma investesti niste bani, generezi locuri de munca si acesta este domeniul in care zici ca e bine sa faci ca “in vest”. Primul lucru si cel care lipseste cu desavarsire il reprezinta studiul de piata. Asa afli daca o sa ai clienti, daca exista cerere. Am vazut practic oameni de afaceri care au bagat sute de mii de euro fara sa se gandeasca la partea de cercetare a pietei. Daca lanturile mari de hoteluri prospecteaza piata ani de zile inainte sa intre in Romania, noi de ce sa nu o facem?!
Chef Bogdan Alexandrescu: Cercetati, planuiti, aveti rabdare, investiti! Fara analize de piata, consultanta de specialitate si studii de fezabilitate este foarte usor ca fondurile sa fie blocate in investitii ce ulterior se dovedesc a fi inutile.
Chef Cezar Munteanu: Wow! Un subiect interesant! Aici ar fi trebuit sa “sar” , la propriu. Din pacate, se construieste haotic, nu se respecta plan de urbanism, totul arata ca niste aglomerari urbane, in miniatura. Nu auzi salvarile, insa auzi manele de multe ori… Ce oportunitati turistice se creeaza? Daca iti aduci pentru 7 zile turisti intr-o pensiune, nu ai practic ce sa le oferi! Inteleg, peisaj, liniste, mancare traditionala si ai putea sa fii bine dispus daca ai vederea spre munte sau mare si nu la drumul mare.
Am stat o saptamana la Bran, din pacate am facut rezervare tarziu. Pensiunea fantastica, gazdele exceptionale! Dar ce te faci cu /camioanele care tranziteaza orasul??? Huruit de motoare si nu numai, iti distrug lejer concediul!!
Ma rog, nu este vina investitorului… acestora le recomand sa aiba grija de oaspeti! Sa tina cont de reîntoarcerea la gusturile naturale, la radacini. Mancarea sanatoasa si prezentarea ei într-un mod creativ si apetisant sunt tendinte care se contureaza din ce in ce mai clar în gastronomie! A trecut epoca “sorcova vesela” in farfurie, a puiului cu smantana sau cu susan, a garniturii de cartofi prajiti… Dupa o perioada de industrializare masiva a bucatariei (care va continua, oricum), consumatorul educat de azi cauta din nou gustul natural, pe de o parte, dar totodată, isi doreste idei noi, inspiratie, creativitate. Iar acestea nu se refera neaparat la retete sofisticate, ci la un ingredient sau un mix de ingrediente care pot da plus valoare unui preparat, pot transforma o mancare aparent banala intr-una memorabila.
Pentru mai multe detalii destre echipamente si dotari pentru investitiile Horeca, acceseaza www.arhispec.ro, cea mai mare biblioteca virtuala cu produse, destinata amenajarii investitiior Horeca.