15 milioane de euro pentru construirea unui muzeu de istorie în comuna Florești

A fost semnat contractul de finanțare în valoare de  15 milioane de euro din fonduri europene din PNRR pentru construirea unui nou sediu și spațiu expizițional pentru Muzeul de Istorie a Transilvaniei, anunță primarul Bogdan Pivariu. Potrivit acestuia, muzeul va fi construit în comuna Florești, pe un teren de 12 hectare din zona Cetatea Fetii.

actualdecluj.ro

“Este cea mai mare investiție turistică și culturală din Romania, posibilă prin finanțarea din PNRR. Am reușit să atragem o nouă investiție din fonduri europene, prin care devenim una dintre cele mai importante localități în aria turistică și culturală din Romania. Primul muzeu – Galeria Istorică a Transilvaniei – primul construit după un secol, va fi edificat în comuna Florești, pe un teren de aproximativ 12 hectare în zona Cetatea Fetei. Semnarea contractului reprezintă ultimul pas înainte de demararea investițiilor”, a anunțat Bogdan Pivariu.

Consiliul Local Florești pune la dispoziție un teren de 12.000 mp. Clădirea va avea 8.000 mp, iar pe spațiul dedicat vor fi amenajate și parcări și „zone verzi”, în care vor fi desfășurate alte activități culturale. Costurile totale ale construcției sunt estimate la 15 milioane euro, fără TVA, din care 12 milioane euro, fără TVA, sunt destinați pentru proiectare și execuție, iar diferența pentru dotări.

“Complexul Muzeal propus își dorește dezvoltarea unei rețele extinse de organizații din mai multe sectoare, în vederea cercetării, conservării, restaurării și diseminării patrimoniului mobil, imobil sau imaterial dar și conștientizarea valorilor care ne-au marcat existența.

Un alt obiectiv este centrarea ofertei culturale pe public și orientarea acțiunii operatorilor culturali către aceasta, în vederea înlăturării inegalităților de acces la cultură, dar și democratizarea participării la viața culturală”, mai arată primarul din Florești.

Citește mai multe pe actualdecluj.ro.