Studiul de insorire, o necesitate in dezvoltarea sustenabila a proiectelor imobiliare
|Atunci cand ne propunem sa incepem constructia unei case sau sa dezvoltam un proiect imobiliar de locuinte in regim colectiv, este dezirabil sa avem in vedere toate documentatiile pe care legea le prevede pentru autorizarea proiectului. Unul dintre stadiile absolut necesar si care preceda eliberarea autorizatiei de constructie consta in elaborarea studiului de insorire.
Prin studiile de insorire se vizeaza cateva elemente esentiale precum determinarea orientarii cladirii, dimensiunile maximale ale acesteia si pozitia golurilor pentru asigurarea iluminarii naturale.
Acest studiu se intocmeste la solicitarea emitentului autorizatiei de construire (primaria) sau a beneficiarului, pentru anumite tipuri de tesuturi urbane sau terenuri ce prezinta probleme sau complexitate deosebita de proiectare – cladiri amplasate intre calcane (constructii alipite), tesut urban des regasit in zonele centrale sau in zone dezvoltate haotic fara reglementari urbanistice, constructii mici amplasate in zona cladirilor de locuinte colective (blocuri), etc. Documentatiile de acest tip au scopul de a determina daca noua constructie ce urmeaza a fi edificata umbreste alta cladire sau daca imobilul aflat in curs de proiectare va fi umbrit de catre edificiile alaturate, caz in care se analizeaza posibilitatea reamplasarii acesteia sau a anumitor camere, astfel incat sa fie respectate normele legale de insorire.
Studiul de insorire va fi elaborat de catre un specialist cu drept de semnatura in domeniu, cel putin arhitect cu drept de semnatura si verificat de catre un expert in verificarea de proiecte atestat de catre MDRAP (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice).
Cadrul legal pentru intocmirea acestei documentatii este Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 119/2014 pentru aprobarea normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei prin care se stipuleaza ca orice constructie, in orice camera, trebuie sa beneficieze si sa-i fie asigurata (prin pozitionare) acel optim de lumina naturala directa de o ora si jumatate pe zi.
Se poate conchide ca studiul de insorire reprezinta o documentatie aditionala cu rol vital in asigurarea unor conditii de civilizatie a locuirii la nivel microscalar, atat pentru viitorii locatari ai imobilului, cat si pentru vecinii acestora din cladirile din zona de proximitate.
Intrebarea specialistilor ramane, in conditiile unui trend ascendant in dezvoltarea proiectelor rezidentiale, daca se respecta normele in vigoare si daca se pun in aplicare reglementarile impuse prin studiu. Conform asistentei virtuale de vanzare la santiere VICTA in 2019 au fost identificate 1320 de proiecte in domeniul rezidential.
Vrei sa descoperi toate proiectele in curs de dezvoltare ? Cere un demo gratuit la VICTA.