Smart City Industry Awards – ediția a IV-a

Cea de-a 4-a ediție a Galei Smart City Industry Awards a fost celebrată de peste 400 de decidenți din industrie

Pe 11 decembrie, Asociația Română pentru Smart City a organizat cea de-a 4-a ediție a Galei Smart City Industry Awards, cel mai important eveniment al Industriei Smart City din România, devenit deja tradiție. Gala a avut loc la Palatul Parlamentului, unde au participat peste 400 dintre cei mai importanți decidenți ai industriei. În competiție au fost înscrise 101 proiecte, triplu față de numărul proiectelor din 2018.

În cadrul evenimentului a fost lansat cel mai important program de dezvoltare al comunităților smart din România – Carta România 2030, un demers important prin care liderii prezenți la eveniment și-au asumat valorile comune propuse pentru dezvoltarea comunităților din România în următorii 10 ani: “Este poate cea mai importantă inițiativă a noastră ca asociație la nivelul administrațiilor locale. Asta înseamnă să fim sinceri, să ne asumăm această Cartă, să ne asumăm această declarație. România va fi digitală în 2030” a declarat Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City.

Competiția Smart City Industry Awards a avut două componente. Premiile pentru categoriile Smart City au fost acordate pe baza punctării proiectelor înscrise în competiție de către juriu, iar premiile speciale au fost acordate în baza monitorizării activității pe parcursul anului 2019 de către experții ARSC. Juriul a fost format din persoane cu înaltă pregătire în domeniile relevante pentru cele 9 categorii, practicieni și experți în domeniile jurizate. Anul acesta, președintele juriului a fost marele câștigător al anului 2018, Primarul Municipiului Cluj Napoca, domnul Emil Boc. Au fost depuse spre jurizare proiecte din comunități de toate dimensiunile, de la localități și comune și până la marile municipii. Toate proiectele înscrise în competiție vor fi disponibile pe site-ul competiției, www.scia.ro.

În deschiderea evenimentului, Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City, și-a exprimat încrederea în România, în români și în capacitatea de dezvoltare a comunităților la nivel național: “Visul meu este ca România să devină un hub regional de tot ce înseamnă proiecte de smart city în această regiune a Europei. Avem tot ce ne trebuie pentru a pune România pe harta Smart City a Europei: de la infrastructură, la fonduri, proiecte și mai ales oameni. Dacă am încerca să definim România anului 2019 din punct de vedere al dezvoltării comunităților creativ-inteligente, implicarea civică ar fi cu siguranță sintagma anului!”.

Președintele juriului Smart City Industry Awards – ediția 4, Domnul Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca a transmis următorul mesaj: “Tehnologia este un instrument prin care putem îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, dar trebuie să fim preocupați ca acest lucru să se întâmple efectiv în România. Este clar că am plecat pe un trend fără întoarcere. Dimensiunea care ține de cercetare, dezvoltare, inovare, dar și de tehnologie va parcurge pașii cat mai accelerat și vom cunoaste tot mai multe progrese ale tehnologiei care ne vor influența viața de zi cu zi. Este păcat ca România să nu fructifice acest avantaj pe care tehnologia ni-l oferă.”. Primarul Muncipiului Cluj-Napoca, un susținător al conceptului de Smart City și un lider deschis la idei și tehnologii inovatoare, și-a exprimat speranța în viitorul României: “Poate că nu vom fi niciodată cei mai buni în domeniul industriei auto sau alte domenii, dar, la dimensiunea de inovare, la componenta de Smart City, de creativitate în acest domeniu, putem ajunge la masa decidenților și, avand în vedere că viitorul depinde din ce în ce mai mult de zona digitală, că Europa a devenit tot mai digitală, că piața unică va fi tot mai digitală, că vom trăi într-o Europă care se va conecta tot mai mult la internetul lucrurilor și prin tot ceea ce înseamnă dispozitive digitale, prin faptul că tehnologia 5G va revoluționa relațiile dintre dispozitivele inteligente, nu numai relațiile dintre oameni, toate aceste lucruri pot plasa România într-o dimensiune de viitor, câștigătoare. Nu în ultimul rand, aceste lucruri ne vor ajuta să ne menținem talentele acasă și să îi aducem pe cei care au plecat, din nou, acasă. Căci, într-un final, acesta este cel mai important proiect pe care-l avem. De a ne menținem talentele acasă și de a-i reîntoarce pe cei care au plecat. De departe, resursa umană este cea mai importantă resursă a planetei!”.

Daniel Băluță, Primarul Sectorului 4 din București a câștigat cea mai prestigioasă distincție pentru liderii administrațiilor locale, Mayor of the Year: “Veți vedea ca acesta este doar un început, vorbeați despre elemente care au fost deja livrate oamenilor. Scopul numărul unu, pe care înca îl avem cu toții și de aceea este lăudabilă această inițiativă și această gală, scopul este acela de a rezolva nevoile comunităților și ale oamenilor. Sunt extrem de bucuros să vă spun că deja am început de aproape o lună construcția unui spital în Sectorul 4. Sunt bucuros să vă spun că până în primăvară finalizăm și procedura pentru o magistrală de metrou. Suntem prima primărie de sector care construiește un metrou, deci nu discutăm despre un proiect, discutam despre o realitate și multe alte lucruri normale, pentru comunitatea pe care o reprezint. Scopul final este acela de a face Primăria Sectorului 4, Capitala Capitalei, dacă se poate, și menționez faptul că am plecat dintr-un punct destul de jos. Cu toții muncim pentru a-l face numărul unu.”

Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, a ridicat marele premiu al serii, Best Smart City Project of the Year: “Sunt sigur că toți merităm acest premiu, toți cei care am înțeles că România trebuie să se schimbe într-o țară normală, racordată la Europa și la lume. Iată, această cale smart trebuie să o urmărim cu toții. Sigur, ca primari avem și mai multe sarcini, trebuie să ne racordăm foarte bine la nevoile celor pe care îi reprezentăm. Între tehnologie și oameni, trebuie să alegem mereu oamenii, ei sunt cei care au nevoie de tehnologie. Trebuie să reformăm poate și conceptul – trebuie să fie și smart și wise, trebuie să punem tehnologia cu suflet, pentru ca tot ceea ce facem să ne apropie, să ne dea posibilitatea să ne identificăm cu ceea ce suntem. Suntem români, suntem o țară frumoasă, demnă, cu oameni care pot depăși anumite cutume și care pot ajunge din urmă trenul european care, din păcate, s-a îndepărtat puțin de noi. Avem această misiune, forța e la noi, misiunea e la noi, și sigur, puterea sta în unitatea tuturor românilor de a face ca lucrurile să se schimbe în bine.”

Câștigătorii Smart City Industry Awards 2019

Categoria Smart Mobility:

 1. Transport Infrastructure Project: Primăria Baia Mare. Proiect: Cross-border green transport network – Rețea ecologică de transport transfrontalier.
 2. Best Public Transport Project: Primăria Municipiului Suceava. Proiect: Electromobilitate – Vehicule electrice pentru o municipalitate verde.
 3. Smart infrastructure: Sixense. Proiect: Pod Târnava, Sighișoara – Pod arc de tip feroviar, Coridor IV Pan European.
 4. Best Ride Sharing Project: Mojito Software SRL. Proiect: BCR eGo-CarSharing.
 5. Accesibility: Primăria Municipiului Brașov. Proiect: Managementul informatizat al sistemului de transport în comun.
 6. Alternative Transport: Primăria Curtea de Argeș. Proiect: Dezvoltarea unui sistem de transport modern, accesibil și durabil în Municipiul Curtea de Argeș.
 7. Best Mobility Project: E-Government Solutions. Proiect: e-Mobilitate – Un vis posibil in Sectorul 4 al Municipiului Bucuresti.

Categoria Smart Economy:

 1. Best Start-Up: SC Eventya Co SRL. Proiect: Eventya.
 2. Young Smart Innovator of the Year: Asociația Over4. Proiect: Over4.

Categoria Smart Government:

 1. Digital City: Primăria Municipiului Iași. Proiect: De la Cetățeni și Senzori la Digitalizare.
 2. Transparency and Access to Information: TUD Investment Consulting. Poiect: Verde Buget.

Categoria Smart Citizen:

 1. Civic Engagement: Iași AI. Proiect: Iași Smart City
 2. Best Project: – au fost selectate două proiecte câștigătoare:
 • Primăria Muncipiului Craiova. Proiect: A.R.C.A. – Accesibilitatea procedurilor administrative prin Reducerea birocrației și digitizare pentru Cetățenii BĂNIEI.
 • SC Life Is Hard SA. Proiect: City Health.

Categoria Smart Environment:

 1. Best Smart Environment Project: Beia Consult International. Proiect: CitiSim – Smart City 3D Simulation and Monitoring Platform.

Categoria Smart Living:

 1. Smart Tourism: S.C. Doorieapp SRL. Proiect Doorie App
 2. Smart Health: Universitatea Babes Bolyai. Proiect: Smart Rad-EN
 3. Best CSR Project: Zitec. Proiect: #cei1024.

Categoria Smart Energy

 1. Project of the Year: Green Spots Technology. Proiect: Green Spots.

Categoria Smart Education:

 1. Academic Program Award: Școala fără Șomeri
 2. Project of the year: Asociația Măgurele Science Park. Proiect: Smart Lab Măgurele.

Categoria Smart Real Estate and Residential:

 1. Building and Construction: ArcelorMittal. Proiect: Arcelor Mittal Steel Sheet Piles
 2. Best Smart Green Project: Impact Developer. Proiect: Greenfield 2020. Greenfield
 3. Developer of the Year: Alesonor. Proiect: Amber Gardens
 4. Best FM Company: BMF Group
 5. Project of the year: Asociatia Romania Green Building Council (ROGBC). Proiect: Smarter Finance for Families.

Premiile speciale

 1. Premiul special pentru generarea unei viziuni privind dezvoltarea României a fost acordat Institutului pentru Libertate și Democrație pentru inițierea proiectului România Orizont 2030. Premiul a fost ridicat de Cristian David, fost Ministru de Interne și președinte fondator ILD.
 2. Smart City Industry – Best Mass Media Supporter: Câștigător – Ziarul Bursa.
 3. Smart City Industry – Most active Member: Câștigător – Dewatering and Silent Pilling
 4. Smart City Industry – City Manager of the year: Câștigător – Ioan Gâf Deac, city manager PS4
 5. Smart City Industry – CEO of the year: Câștigător – George Zhang, CEO Huawei România
 6. Smart City Industry – Partner of the year
  La această categorie au existat 2 câștigători: Consiliul Județean Ilfov, premiul fiind ridicat de președintele instituției, domnul Marian Petrache și Ambasada SUA reprezentată de doamna Mihaela Dodoiu.
 7. Smart City Industry – Best Smart City Company: Câștigător – Orange România
  Smart City Industry – Mayor of the year: Câștigător – Daniel Băluță, Primarul Sectorului 4, București
 8. Smart City Industry – Best Smart City Project of the Year: Câștigător – Primăria Municipiului Iași. Premiul a fost ridicat de domnul Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași.