Restaurarea Casei Mitropolitane din Sibiu: O Clădire de Patrimoniu Istoric în Stadiu Avansat de Degradare

Compania Națională de Investiții (CNI) a semnat, după aproape nouă luni de la finalizarea licitației, contractul pentru reabilitarea fostei reședințe a mitropoliților Ardealului din Sibiu. Proiectul va transforma clădirea într-un centru multicultural dedicat activităților comunității, sub denumirea de „Mitropolit Nicolae Bălan”. Lucrările vor fi realizate de o asociere condusă de firma Hevatex Com, iar valoarea contractului se ridică la 10.305.674,02 lei fără TVA.

Acesta este parte dintr-un proiect național mai amplu de modernizare a obiectivelor culturale și administrative, iar alegerea constructorului a avut loc după două licitații. Prima a fost derulată în noiembrie 2023, după un eșec anterior în 2022, când costul estimat al lucrărilor era de 6 milioane de lei. În urma ultimei licitații, au fost depuse două oferte: una din partea firmei Euras și alta din partea asocierii Hevatex Com (lider), Interstar Grup și Impex Lulmy Nico SRL.

Hevatex Com, companie cu sediul în Târgu Jiu și o experiență de 30 de ani în domeniul construcțiilor, se va ocupa de restaurarea uneia dintre cele mai frumoase clădiri din Sibiu, care se află într-un stadiu avansat de degradare.

Istoria clădirii și viitorul său rol cultural

Fosta Casă Mitropolitană din Sibiu, construită în stil eclectic cu influențe baroce și renascentiste, este considerată una dintre cele mai frumoase și emblematice clădiri ale începutului de secol XIX, fiind declarată monument istoric în 2019. Clădirea a fost propusă pentru clasare în lista monumentelor istorice de importanță națională încă din martie 2010, dar procesul birocratic a făcut ca decizia să fie amânată timp de aproape două decenii.

Investiția este necesară datorită stării avansate de degradare a clădirii, în special a părții posterioare, care se află aproape în colaps, iar reabilitarea are ca scop păstrarea integrității monumentului istoric.

Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu este beneficiarul acestui proiect și dorește să înființeze Centrul Multicultural „Mitropolit Nicolae Bălan”, care va găzdui activități cultural-artistice și de cercetare. Centrul va dispune de o suprafață utilă totală de 664 de mp, incluzând și mansarda care va fi amenajată.

Cum va arăta viitorul centru multicultural

Proiectul de reabilitare presupune menținerea aspectului exterior al clădirii, în timp ce interiorul va fi amenajat astfel: subsol, parter, etaj și mansardă.

La subsol vor fi trei încăperi cu o suprafață totală de aproximativ 46 mp. La parter, se vor amenaja un spațiu expozițional, o sală de conferințe și activități culturale, un secretariat, oficiu, debara și o terasă. La etaj se vor regăsi cinci săli dedicate activităților de cercetare și educație, inclusiv o sală de workshop, o sală pentru carte veche/digitalizare și o sală academică. La mansardă vor fi amenajate o sală de proiecție, un stand IT/Multimedia, o garderobă și un depozit.

Cu o suprafață utilă totală de 682,47 mp, viitorul centru va oferi spații generoase, dedicate exclusiv activităților culturale și academice. Arhiepiscopia Sibiului a depus un memoriu tehnic pentru reabilitarea clădirii, iar devizul de lucrări este considerabil din cauza deteriorării avansate, mai ales din perioada comunistă, când au fost realizate lucrări necorespunzătoare de întreținere.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Sibiului speră ca fondurile necesare pentru reabilitare să fie obținute, având în vedere costurile mari implicate în restaurarea acestei clădiri istorice. Aceștia subliniază importanța salvării monumentului, mai ales acum când acesta a fost recunoscut oficial ca patrimoniu cultural național.

SURSA ARTICOLULUI