Renovarea cu fonduri europene: Redeschiderea Muzeului Casa Cuza Vodă în aniversarea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române
|Pentru a marca aniversarea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, Consiliul Județean Galați, prin intermediul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”, a redeschis astăzi porțile Muzeului „Casa Cuza Vodă”. Clădirea, care a fost locul copilăriei lui Alexandru Ioan Cuza, a fost supusă unui amplu proces de consolidare, restaurare și amenajare cu fonduri europene.
„Mă bucur enorm că redeschidem Muzeul „Casa Cuza Vodă”, după un amplu proces de consolidare, restaurare și amenajare. Astfel, prima instituție muzeală din orașul nostru a redevenit o moștenire culturală pentru generațiile viitoare”, a declarat Costel Fotea, președintele CJ Galați.
Investiția în restaurarea clădirii a inclus lucrări de consolidare a fundației monumentului istoric, refacerea tuturor instalațiilor, amenajarea interioară și exterioară a clădirii, achiziționarea de vitrine și panouri de expunere noi, montarea unei pardoseli din marmură, instalarea de corpuri de iluminat, echipamente pentru climatizare și un sistem de supraveghere. Aceste lucrări au însumat peste 4 milioane de lei.
Monumentul istoric a fost supus unui proces amplu de reabilitare, care a inclus chiar și reconstrucția din temelii în anul 1939. Proiectul de restaurare a fost respectat cu atenție, iar restauratorii au depus eforturi pentru a păstra cu fidelitate atmosfera epocii în care clădirea a fost construită. Cu ocazia săpăturilor arheologice, au fost descoperite trei rânduri de fundații, fiecare datând dintr-o altă epocă istorică.
Casa „Cuza Vodă” a fost proprietatea părinților lui Alexandru Ioan Cuza, domnitor al Principatelor Unite, și a devenit primul muzeu înființat la Galați la data de 24 ianuarie 1939.
Expoziția principală găzduită de Casa „Cuza Vodă” prezintă viața și figura lui Alexandru Ioan Cuza, precum și evoluția orașului Galați în perioada celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea și până în primele decenii ale secolului al XX-lea. Aceasta evidențiază Galațiul ca un centru comercial, economic și cultural al României moderne.