Primul hotel subacvatic – vis sau realitate?
|Arhitectul german Joachim Hauser nu a renunţat la visul său de a concepe primul hotel subacvatic. Proiectul, la care se gândeşte de 15 ani, este pe cale să devină realitate. Hauser a declarat în Times că Underwater World Resort, compania sa elveţiană, a semnat un contract cu un grup de investitori chinezi pentru construirea unui hotel subacvatic de şapte stele, primul dintr-o reţea mondială. Se pare că s-au strâns 225 milioane de euro. Chiar dacă arhitectul nu a confirmat, hotelul va fi plasat în Marea Chinei meridionale.
Hydropolis din Dubai, primul proiect al lui Joachim Hauser, a fost abandonat din motive financiare. Acum zece ani, arhitectul dezvăluia planurile Hydropolis, proiect similar. ‘Hydropolis nu este un proiect, ci o obsesie’, spunea el înainte să abandoneze, forţat de întârzieri şi lipsa de capital. Hauser asigura săptămâna trecută că, de această dată, contextul este altul. ‘Hydropolis era o idee bună, dar nu am avut fonduri . În pofida criticilor, visul meu de a construi un complex subacvatic şi a face ca oamenii să poată trăi sub apă rămâne neschimbat. Iar acest vis va deveni realitate’, a adăugat arhitectul.
Hauser este convins că este precursorul unei tendinţe care se va generaliza în toată lumea. ‘Nimeni nu a construit o astfel de clădire pentru că este greu să-i convingi pe potenţialii investitori. Mi-au fost necesari 15 ani ca să reuşesc. Sunt sigur însă să primul hotel subacvatic va avea un efect de domino şi va încuraja alte proiecte asemănătoare’, a spus el. Hotelul va putea găzdui 200 de persoane, va număra 140 de camere, un loc costând peste 13.000 de euro pe noapte.
Atlantida lui Hauser va semăna cu un vapor de croazieră cu patru etaje, cu trei punţi sub apă. Prezentată ca cel mai mare acvariu din lume, construcţia va fi înconjurată de un recif de corali. Interiorul va cuprinde un centru comercial, restaurante, cafenele, un centru termal şi sportiv. Construirea structurii principale (135 m x 70) urmează să înceapă anul viitor în Europa , fiind apoi transportată pe apă în China. Ea va fi fixată de fundul mării prin cinci puncte de ancoraj care-i vor conferi o oarecare flexibilitate pentru a nu fi afectată de vânt şi curenţi.
Va fi de asemenea şi un proiect prietenos cu mediul, arată realizatorul său, ‘nu va tulbura ecosistemul şi va fi autonom’. Temperatura clădirii va fi asigurată de panouri solare şi un sistem de răcire alimentat cu apă de mare, iar navele care vor străbate cei 500 m până la mal vor avea motoare electrice. Hauser speră ca proiectul său să fie gata în 2015.