Primul cluster balneoturistic înființat la Tușnad

 

 

În perioada 13-14 februarie a avut loc la Tușnad o conferință în domeniul balneologiei, eveniment în cadrul căruia s-a lansat primul ”Clusterul Balneoturistic Transylvania Regiunea Centru”, primul cluster din acest domeniu din România.

 

La constituirea clusterului au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene, secretarul de stat Sorin Mitrică, Mihaela Toader, directorul general din cadrul Direcțieie de Analiză Programare și Evaluare, Vasile Cepoi consilier de stat și Răzvan Filipescu președinte al Autorității Naționale pentru Turism.

 

Inițiatorii constituirii acestui cluster au fost Aurel Borșan, președintele Fundației Amfiteatru și Vajda Lajos, vicepreședintele Asociației Clusterelor din România(CLUSTERO). Inițiativa a fost sprijinită în continuare, de Organizația Patronală a Turismului Balnear din România, prin președintele Nicu Rădulescu, respectiv de Asociația Română de Turism Medical, reprezentată de președintele Alexandru Constantin.

 

Conferința s-a bucurat de o prezență largă, nu mai puțin de 40 de actori din domeniul balnear participând la eveniment. ”Au participat primari, agenți economici, directorii bazelor de tratament, medici, specialiști din stațiuni balneare: Sovata,Ideciu de Jos, Covasna, Băile Tușnad, Bazna, Vâlcele. Printre semnatarii acordului de constituire se aflăreprezentanții Universității Transilvania, Academia de Studii Economice, Universitatea Babes Bolyai, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Turism și Agenția Națională de Resurse Minerale.”, a declarat Vajda Lajos. ”Acest cluster se bazează pe potențial regional, tradiție și istorie. Este un domeniu care se poate dezvolta în regiunea Centru, și clusterul este forma organizatorică care asigură cadrul pentru cooperarea diferiților actori. Clusterul are un rol hotărâtor în dezvoltarea economico-socială a regiunii.”, a mai adăugat vicepreședinte CLUSTERO.

 

Inițiatorii au propus cu această ocazie ca și în celelalte regiuni ale României  să se constituie asemenea clustere balneoturistice.