Pitești are primul muzeu de mediu din sud-estul Europei. Clădirea istorică a intrat în reabilitare

Au început lucrările de restaurare a clădirii monument istoric a Muzeului Judeţean Argeş, prima instituţie muzeală românească şi din Sud-Estul Europei dedicată răspândirii informaţiilor necesare conservării mediului.

Ordinul de începere a lucrărilor privind restaurarea Muzeului Judeţean Argeş a fost dat în data de 8 iulie 2021, zi în care au și început lucrările. Valoarea totală se ridică la peste 19 milioane de lei, proiectul fiind finanţat din fonduri europene cadrul POR 2014 – 2020 şi implementat de Consiliul Judeţean Argeş. 

adevarul.ro

„Imediat după emiterea ordinului de începere a lucrărilor, la faţa locului s-a deplasat echipa de constructori pentru deschiderea şantierului în vederea demarării lucrărilor stabilite prin contract”, precizează CJ Argeş. Clădirea, monument istoric de categoria A, va fi, în primul rând, consolidată.  „Muzeul va beneficia de lucrări complexe de realizare a consolidărilor structurale, de eliminare a igrasiei, de refacere a finisajelor deteriorate, de refacere a învelitorii din tablă, a instalaţiilor sanitare şi de încălzire, lucrări de restaurare a subsolului, parterului, etajului, şarpantei şi învelitorii, lucrări de conservare-restaurare a componentelor artistice, atât în ceea ce priveşte structura, cât şi pentru pictură”, spune directorul muzeului, prof. Cornel Popescu.

Activitatea în domeniul muzeografiei are rădăcini vechi în judeţul Argeş. Manifestări ale grijii faţă de valorile trecutului istoric şi faţă de bogăţiile şi de frumuseţile naturii apar încă de la jumătatea secolului al XIX-lea.  Cu toate acestea, de-abia în anul 1970 Muzeul Judeţean Argeş primeşte spaţii corespunzătoare de expunere în clădirea fostului Palat al Prefecturii de Argeş, un monument de arhitectură, construit în anul 1899, în stil eclectic, după planurile arhitectului Dimitrie Maimarolu pe locul fostului Schit Buliga.  În fostul palat administrativ este organizat Muzeul Judeţean Argeş cu cele două secţii de bază: istorie şi ştiinţele naturii, potrivit adevarul.ro.