Oradea va avea un centru de conferințe ce va ajuta la dezvoltarea turismului cultural, științific și de afaceri

În data de 27 aprilie a fost încheiat un protocol de colaborare între Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea pentru construirea și amenajarea unui centru de conferințe.

Acesta va fi localizat în spațiul delimitat de terenul de sport al Liceului Sportiv, Colegiul Partenie Cosma, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” – Bihor, Muzeul Țării Crișurilor- Complex Muzeal, Inspectoratul Teritorial de Muncă, noul sediu al Curții de Conturi și strada Făgărașului.

infooradea.ro

Centrul de conferințe va contribui la dezvoltarea turismului cultural, științific și de afaceri în Municipiul Oradea și județul Bihor, găzduind reuniuni, congrese sau conferințe.

Construirea acestuia va fi finanțată de Consiliul Județean Bihor, în timp ce Primăria Oradea va asigura amenajarea spațiilor verzi, a parcărilor, a parcurilor și a căilor de acces.

O componentă importantă a dezvoltării Municipiului Oradea și a județului Bihor este partea de turism și partea culturală. Pe partea de turism suntem în situația în care putem dezvolta turismul cultural, științific și de afaceri și de a aduce astfel în Oradea și în județ oameni de calitate.  Un centru de conferințe bine dotat la standarde moderne este o necesitate pentru că ceea ce avem fie nu corespunde, fie este învechit. Avem săli de câteva sute de locuri, dar nu avem săli care ar putea găzdui evenimente mai mari. Pe partea de cultură, avem instituții care își pot aduce aportul la viața culturală, dar au nevoie de infrastructură pentru asta. Spațiile în care își desfășoară acum activitatea sunt limitate, existând în permanență dispute de folosire a sălilor de teatru sau de la Filarmonică. În plus, uneori chiar acustica unor săli existente lasă de dorit. O astfel de sală pe care o construim ar putea fi și o sală de concerte. În acest cemtru de conferințe vor fi și spații dedicate artiștilor independenți din Oradea pentru a încuraja și această zonă. Centrul va funcționa și ca un HUB creativ. Termenul de realizare pe care ni l-am asumat este 2025, dar sperăm să fie gata mai repede”, a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, în cadrul conferinței de presă.

Problemele de proprietate și a eventualele exproprieri, dacă va fi cazul, vor fi rezolvate pe baza înțelegerilor dintre Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor, în așa fel încât terenul pe care urmează să fie edificat centrul de conferințe să aparțină domeniului public al Județului Bihor, responsabilitatea finanțării pentru realizarea efectivă a investiției urmând să fie a Consilliului Județean Bihor. Spațiile din jurul clădirii vor fi amenajate de Primăria Oradea. E un proiect important pe care încercăm să îl implementăm cât mai repede”, a declarat Florin Birta, primarul Oradei.

Primăria Oradea va realiza din bugetul propriu documentațiile urbanistice necesare până la 1 septembrie 2021. Consiliul Județean Bihor va pregăti până în decembrie documentațiile tehnice necesare proiectului, până la obținerea autorizației de construire, cu respectarea planului de urbanism zonal întocmit de Primăria Oradea.