Nou hotel Opera Plaza in Cluj- Napoca

O nouă unitate de cazare ar putea fi construită în mijlocul Clujului. Operatorii comerciali interesaţi de spaţii în centru vor să deschidă outleturi sau unităţi de alimentaţie.

Beneficiarii proiectului de servicii de pe strada Paul Chinezu, din apropierea Pieţei Muzeului, plănuiesc să realizeze un aparthotel în clădirea aflată acum în curs de autorizare.

Iniţiatorii proiectului, societatea Hold Invest şi Simona Boeriu, au demarat în urmă cu mai mult timp procesul de avizare (Planul Urbanistic Zonal şi cel de Detaliu PUD au fost aprobate încă din 2009) pentru restructurarea unui imobil existent pe str. Paul Chinezu. Scopul era construirea unei clădiri de birouri cu parter, două etaje şi un al treilea retras, care să includă şi spaţii de servicii şi activităţi culturale şi expoziţionale. Certificatul de informare privind posibilităţile de construire a fost solicitat pentru pregătirea proiectului pentru obţinerea autorizaţiei de construire anul trecut. Faţă de primele planuri anunţate, imobilul a mai primit o posibilă funcţiune: apartamente în regim hotelier. Noua destinaţie adăugată funcţiunilor clădirii, de spaţii de cazare, este justificată de poziţionarea în centrul istoric. În plus, segmentul este unul în care asociaţii Hold Invest au deja experienţă, aceştia fiind proprietarii hotelului Opera Plaza. La început de 2013, funcţiunea hotelieră este considerată cea mai de interes pentru investitori.

„Ne gândim să mergem pe varianta de a realiza un aparthotel şi să dăm această destinaţie întregii clădiri. Ar fi vorba despre 12 apartamente, plus spaţii expoziţionale. Spaţiile de birouri de mici dimensiuni sunt investiţii riscante, în condiţiile în care companiile stabile, puternice au nevoie de spaţii mari, pentru mulţi angajaţi. Chiar lângă noi există o clădire de birouri la vânzare”, a explicat Călin Buzoianu, asociat în Hold Invest. Deşi iniţial beneficiarii doreau să demareze lucrările în 2011, procesul s-a prelungit, iar noul termen a trecut în 2013. „Avem o propunere de colaborare, un posibil co-investitor. Practic, noul proiect ar fi o entitate independentă, dar parte a unui grup hotelier cu Opera Plaza, a menţionat Buzoianu. Potrivit PUD avizat, clădirea de pe Paul Chinezu va avea subsol, parter, două etaje şi un al treilea retras, cu parterul şi subsolul clădirii destinate activităţilor culturale şi expoziţionale. Proiectul e în curs de autorizare. Anul trecut a fost promovat un proiect de hotel în Piaţa Muzeului, de către arhitecţii de la Arhimar, şi s-a deschis unitatea turistică Beyfin din Piaţa A. Iancu.

Pe parcursul anului trecut, în centru au apărut restaurante şi terase, magazine de decoraţiuni sau spaţii pentru vânzare de carte şi s-a inaugurat noul sediu al Festivalului de Film Transilvania – Casa TIFF. „În zona centrală mai multe spaţii comerciale închise şi-au găsit în sfârşit proprietarii, după procese lungi de ani de zile. Astfel, mai multe spaţii din zona centrală au apărut pe piaţă spre închiriere, unele foarte vizibil, în timp ce în cazul altor spaţii proprietarii au preferat să fie foarte discreţi, spaţiile fiind promovate în cercuri restrânse”, spun reprezentanţii agenţiei Pitas Imobiliare. Potrivit acestora, printre clienţii interesaţi de zona centrală se numără operatori care au deja deschise locaţii, dar sunt în căutare de spaţii ultracentrale (un cunoscut lanţ american de fast food şi câteva reţele internaţionale – Slovacia, Ungaria – de outleturi) cu o suprafaţă de peste 200 mp.
„Şi spaţiile cu o suprafaţă mai mică sunt la mare căutare, însă aici nu vorbim de branduri, ci de comercianţi care doresc să deschide în general patiserii, unităţi de legume-fructe sau magazine de haine. Nu doar spaţiile stradale situate central sunt la mare cautare, ci şi spaţiile din centrele comerciale”, arată reprezentanţii Pitas. „Încă de la finele anului trecut am observat o creştere în rândul cererilor de spaţii comerciale în centre sau galerii situate central. Înclinăm să credem că acest lucru se întâmplă din cauza faptului că spaţiile stradale au preţuri destul de piperate deocamdată, în timp ce galeriile comerciale au venit cu oferte atractive pentru potenţialii clienţi”, explică Bernadette Oprean, Retail Leasing Specialist la Pitas Imobiliare.

Sursa
Add a Comment