Legea antifumat da tonul amenajarilor de terase

Legea antifumat, care a intrat in vigoare la jumatatea lunii martie, interzice fumatul in toate spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, mijloacele de transport in comun sau locurile de joaca pentru copii.

Date fiind aceste noi restrictii, domeniul HORECA are cel mai mult de suferit, patronii de hoteluri, restaurante, cafenele sau baruri fiind nevoiti acum sa investeasca mai mult in amenajarea sau extinderea teraselor, pentru a oferi conditii cat mai bune clientilor fumatori.

Secretarul general HORA (Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania), Dl. Octav Dura, i-a linistit insa pe patroni, declarand intr-un interviu acordat DIGI24 ca scaderea incasarilor va fi doar o consecinta pe termen scurt, cifrele de afaceri urmand sa se stabilizeze in
urmatoarele luni.

„Comerciantii au inceput sa-si organizeze partea de mobilier, incalzitoare si paturi pentru zilele mai friguroase. Cu siguranta vor fi scaderi pe termen scurt ale încasarilor, dar pe termen lung nu cred ca ar trebui sa fie variatii ale cifrei de afaceri, pentru ca daca ne uitam la istoricul tarilor care au implementat deja legea antifumat, ne incurajeaza. Spre exemplu, in SUA, cifra de afaceri a crescut cu 8-10 la suta de cand a intrat in vigoare legea. Nu avem de ce sa ne speriem, mai ales ca, speram si ne dorim ca legea sa fie aplicata corect si unitar, astfel incat sa nu existe disensiuni in aplicarea ei.

terase-horeca

Pentru amenajarea si extinderea teraselor astfel incat acestea sa fie in conformitate cu noile reguli, este important sa intelegem care sunt diferentele dintre un spatiu public inchis si spatiu public deschis.

Spatiu public inchis:
Conform proiectului de lege, prin spatiu public inchis se intelege orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent

Spatiu public deschis:
Orice spatiu accesibil publicului care nu are mai mult de un perete/acoperis/plafon sau un tavan este spatiu deschis. Umbrelele nu intra in discutie, intra in discutie in schimb copertinele de plastic si structurile temporare din plastic, folie sau lemn.

Acceseaza ARHISPEC – cea mai mare biblioteca virtuala cu produse si documentatii tehnice folosite in constructii – si vei gasi produse destinate amenajarii investitiilor HoReCa.