INS: Turistii romani aleg confortul. Tot mai putine hoteluri de o stea sau doua stele pe litoral

Conform datelor publicate de catre Institutul National de Statistica, in ultimii 5 ani am asistat la o disparitie in masa a hotelurilor de o stea de pe litoral. Daca in 2010 existau 72 de astfel de hoteluri, in 2015 numarul acestora a cazut pana la 18. Cifre in scadere au inregistrat si unitatile de cazare clasificate la 2 stele, care sunt acum cu 50 mai putine decat acum 5 ani. La polul opus, structurile de 3 si 4 stele sunt tot mai raspandite.

statistici-hoteluri-ins

Normele de clasificare nu impun hotelurilor de 1 stea sa aiba lift, parcare sau aer conditionat, camerele trebuie sa aiba minim un pat, iar toaleta poate sa nu fie in camera.In ceea ce priveste hotelurile de 2 stele, acestea au in plus televizor si baie in camera. Parcarea, restaurantul, minibarul sau aerul conditionat devin obligatorii doar la hotelurile de 3 stele.

investitii-la-mare

Astfel, preferintele romanilor au inceput sa migreze catre conditii de la 3 stele in sus, cererea pentru structurile de 1 sau 2 stele fiind din ce in ce mai mica. Chiar si persoanele cu venituri mai mici opteaza mai degraba sa isi petreaca vacanta spre final de sezon in hoteluri de 3 stele, prin programul Litoralul pentru toti, decat sa se cazeze in plin sezon la unitati mai ieftine.

Conform reprezentantilor Autoritatii Nationale pentru Turism hotelurile de 1 sau 2 stele care au disparut in ultimii 5 ani de pe litoral fie au fost inchise, fie au fost renovate si reclasificate la mai multe stele.

Afla ce investitii HORECA se construiesc acum! Completeaza ACEST FORMULAR.