Industria hoteliera respinge impozitul forfetar

sursa poza

Impozitul forfetar in turism este o masura inoportuna, arbitrara, inechitabila ce ar incuraja evaziunea fiscala, a declarat marti, Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR).

„FIHR considera ca intreaga dezbatere nu este definita corect si ca scop si ca actiune. Daca scopul, de care ne plangem si noi, este combaterea activitatilor evazioniste si a muncii la negru in turism, atunci actiunea de introducere a acestui nou impozit este de la inceput sortita pieirii, pentru ca nu s-ar produce decat o impozitare in plus, arbitrara si inechitabila a acelora care platesc si acum impozite si taxe si, in continuare, va exista evaziunea, prin emiterea notelor de plata nefiscale in loc de bon fiscal, neraportari de TVA, neinregistrari de facturi, munca la negru fara plata de contributii sau cu plata limitata la salariul minim pe economie”, a afirmat Radu Enache.

Organizatia a transmis ministrului delegat pentru IMM, Turism si Mediul de Afaceri o scrisoare deschisa in care isi exprima pozitia vizavi de introducerea unui impozit forfetar in turism.

„Industria turismului din Romania este aproape in intregime privatizata si, ceea ce este si mai important, este ca proprietatea este aproape total a capitalului autohton. Prin urmare, credem ca si din acest motiv, Ministerul ar avea nevoie sa defineasca prezenta in favoarea acestui deziderat imbunatatind mediul in care ne desfasuram activitatea care si asa ne penalizeaza, prin cresterea costurilor de finantare, a costului utilitatilor, cresterea taxelor locale, inflatie”, este mentionat in document.

Ca solutie pentru reducerea evaziunii fiscale si pentru atragerea unor sume suplimentare la bugetul de stat din turism, FIHR indica aplicarea legislatiei existente si penalizarea societatilor evazioniste.

„O solutie ar fi aplicarea legii, revigorarea industriei prin definirea clara a modului prin care Guvernul prin ministerul de resort intelege sa se focuseze catre aceasta industrie prin elaborarea legilor turismului, a parteneriatelor public private, a normelor de reglementare si finantare, promovarea intensa a tarii prin orice mijloace si rezolvarea problemelor de infrastructura”, a adaugat Radu Enache.

FIHR considera, de asemenea, ca orice modificare a tratamentului fiscal al contribuabilului, daca nu este realizata echitabil si universal aplicabila, poate conduce la disfunctionalitati si inechitati, care la randul lor vor conduce la micsorarea interesului fata de industria turismului, in pofida declaratiilor referitoare la potential, importanta sau la interesul national.

Sursa

Vezi articole similare: Taxa noua pentru hotelieri, taximetristi si carciumari
Add a Comment