Hotelul „fantoma” ramane inchis

Grupul elvetian Kempinski, care detine hoteluri de cinci stele in 30 de tari, a anuntat ca se retrage din proiectul de terminare a imensului hotel Ryugyong, o controversata constructie piramidala de 330 m inaltime din capitala nord-coreeana Phenian, noteaza AFP. Un proiect faraonic intr-o tara unde milioane de oameni erau infometati, hotelul a inceput sa fie construit in 1987, lucrarile s-au oprit in 1992 si au fost reluate in 2008. Anul acesta, o parte a acestui „hotel fantoma” ar fi trebuit deschisa.

Kempinski Hotels confirma ca partnerul sau din Coreea de Nord, KEY International, care ar fi trebuit sa gestioneze hotelul impreuna cu Beijing Tourism Group (BTG), se retrage fiindca activitatea pe piata nord-coreeana nu este in prezent posibila.

La final de 2012, Kempinski, grup elvetian cunoscut pentru hotelurile de lux, anunta ca in vara lui 2013 ar putea deschide controversatul hotel Ryugyong care este de mult timp cel mai inalt hotel nefolosit din lume. Presa l-a denumit „hotelul fantoma” pentru ca este aproape gol pe dinauntru si foarte putini straini au avut acces de-a lungul anilor.

Lucrarile pentru acest zgarie-nori sinistru s-au anulat de mai multe ori, iar simpla existenta a unui asemenea monolit de beton intr-o tara in care milioane de oameni mor de foame este greu de inteles.

Proiectul a fost demarat de dictatorul Kim Il Sung, mort in 1994 dar desemnat in Constitutie ca Presedinte Etern. Lucrarile au inceput in 1987, proiectul faraonic ar fi trebuit terminat in 1989, insa nu s-a reusit asta, iar lucrarile au fost oprite timp de 16 ani, in 1992 dupa ce economia tarii s-a prabusit ca urmare a caderii URSS.

Estimarile arata ca statul nord-coreean ar fi cheltuit un miliard de dolari cu acest hotel, desi tara a fost lovita de foamete si milioane de oameni si-au pierdut viata.

Lucrarile au fost reluate in 2008 de consortiul egiptean Orascom care a consolidat cladirea care a fost definitivata la exterior in 2011, insa pe dinauntru nu avea mai nimic.

Hotelul a fost numit in cateva top-uri ca fiind „cea mai urata cladire din lume”, are 105 etaje si ar fi trebuit sa aiba 3.000 de camere si un restaurant rotitor in varf.

Sursa
Add a Comment