DOKA cofrează o clădire unicat, cu structura unei stele binare: Planetariul ESO Supernova din Germania

Sub denumirea ESO Supernova Planetarium und Besucherzentrum (Planetariu şi centru pentru vizitatori ESO Supernova), în apropiere de München ia naștere o construcție unicat în domeniul betonului monolit. Forma clădirii o copiază pe aceea a unei stele binare. Arhitectura obiectivului, caracterizată de pereţi cu o înclinaţie de până la 23 de grade, cere o ingeniozitate inginerească maximă din partea companiei care se ocupă de construcţie şi cofrare.

Doka_2015-11-ESO Supernova_Header

Despre ESO Supernova
În localitatea Garching, situată la 15 km nord de München, se află sediul central al Observatorului European Austral, European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO). Aici se construiește un nou planetariu şi centru pentru vizitatori, după modelul unei stele binare. Aceasta înseamnă că una dintre stele îşi transferă masa asupra celeilalte. Ca urmare steaua grea explodează şi generează o supernovă. Pentru scurt timp aceasta străluceşte la fel de intens ca toate stelele din Calea Lactee la un loc.

Spectaculosul proiect a fost creat de biroul de arhitectură Bernhardt + Partner din Darmstadt. De execuţie se ocupă firma GROSSMANN Bau GmbH & Co. KG din Rosenheim. Aceştia se bazează pe colaborarea cu specialiştii Doka în cofraje, filiala din München, aflată în apropiere.

Arhitectură unică
Cofrajele trebuie să se potrivească de la bun început. Provocările cărora trebuie să le facă faţă cofrajul pentru pereţii convecşi şi concavi sunt considerabile. În etapele inferioare ale cofrajului construcţia cu beton monolit se lărgeşte de jos în sus, după care pereţii se înclină din nou unul către celălalt. Fiecare etapă de betonare este diferită. Fiecare panoul de cofrare este un unicat, potrivindu-se numai şi numai într-un singur loc al construcţiei. Şi totul trebuie livrat, pus pe poziție şi apoi transportat înapoi cu maximă punctualitate. În acest scop specialiştii în cofraje de la Doka au conceput un sistem de lucru economic, care conţine proiectarea 3D, montarea şi demontarea panourilor, precum şi strategia logistică.

Cofraj pe grinzi puternic
La acest proiect s-a optat pentru utilizarea sistemului Doka Top 100 tec. Componentele sale cu capacitate portantă mare – rigla WU14 şi grinda I tec 20 – permit grade de libertate mai mari pentru plasarea ancorelor de 20. În această combinaţie, cofrajul este în stare să preia cele mai mari presiuni ale betonului, cu deformări extrem de mici. Acestea reprezintă condiţii optime pentru execuția de mare precizie a pereţilor relativ înalţi de 18 m şi cu înclinaţie de până la 23,5°, a căror secţiune de bază este asemenea unui opt culcat. Ajustarea de fineţe la rază se face prin realizarea unor romanate, iar placa cofrantă este una de 8 mm pentru a permite obținerea razelor necesare.

Montare precisă a panourilor
Condiţiile speciale, respectiv cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească construcţia, precum şi formele neobişnuite necesită soluţii particularizate.
Acest proiect impune o coordonare perfectă între executant și furnizorul de cofaje, Doka. Pentru optimizarea costurilor si stocului din șantier, s-a optat pentru livrarea de către Doka a setului de cofraje adaptat fiecărei etape de turnare. După fiecare decofrare, cofrajul se trimite către Serviciul de Prefabricare Doka din Maisach.
În această localitate situată la vest de München, la o distanţă de numai 38 de km faţă de şantier, se realizează complexele panouri de cofrare – o muncă de cea mai înaltă precizie. Montarea şi livrarea au loc exact la timpul potrivit, urmând îndeaproape graficul de execuţie al lucrărilor. Panourile se întorc la filiala Doka după fiecare turnare, iar în filială sunt ajustate corespunzător la alte dimensiuni, pentru a fi utilizate în continuare.
În total, pentru acest şantier echipa Doka montează mai mult de 7.800 m² de cofraje pe grinzi Top 100 tec.

Măsurare exactă
Găsirea panourilor de cofrare adecvate reprezintă însă numai primul pas. La fel de importantă este montarea lor pe poziție. Spre deosebire de construcţiile obişnuite cu unghiuri drepte, în acest caz o altă mare provocare o constituie orientarea. Ca urmare, fiecare panou de cofrare în parte este măsurat cu tahimetrul. Pentru această operaţiune se utilizează punctele de măsurare integrate în astereală. Tahimetrul la rândul său se orientează după o reţea de coordonate stabilită pentru întreg şantierul. Pentru siguranţă, plasarea este verificată suplimentar de două ori de către două entităţi independente una de cealaltă, înainte de betonare.

Structură de susţinere cu capacitate portantă mare
În etapele superioare, cofrajele pereţilor înclinaţi se sprijină în mod stabil şi sigur pe o structură de susţinere formată din eșafodajul Staxo 100. Ca suprastructură, Serviciul de Prefabricare Doka a montat un nivel de platformă de 3 m lăţime. Aceasta oferă o libertate de mişcare liberă a personalului din şantier. Pe această structură se fixează apoi cofrajul, prin îmbinare forţată, după care se asigură împotriva vântului. Pe partea exterioară sunt montate grilaje de protecţie din sistemul de protecţie perimetrală XP, care garantează siguranţa de la bun început.

Colaborare solidă
Managerul Elias Laar de la Grossmann Bau este entuziasmat de parteneriatul cu specialiştii în cofraje de la Doka: „Totul este perfect, pur şi simplu. Munca prestată este una model, iar pe oamenii care o realizează te poţi baza în orice condiţii. Aici practicăm un parteneriat pe picior de egalitate.“

Lucrările de execuţie la extravaganta clădire au început în februarie 2015. De atunci proiectul avansează rapid. Inaugurarea este programată la mijlocul anului 2017. Până atunci se vor construi mai mult de 30.000 m³ volum brut cu cel mai mare grad de dificultate. Progresul lucrărilor poate fi urmărit pe pagina web a ESO Supernova www.supernova.eso.org/germany/.

DCIM100MEDIADJI_0146.JPG

La planetariul şi centrul de vizitatori ESO Supernova, provocările cărora trebuie să le facă faţă cofrajele pentru pereţii înclinaţi şi în acelaşi timp curbi sunt considerabile. Foto: Doka

DCIM100MEDIADJI_0163.JPG

Cele două cupole ale planetariului şi ale centrului de vizitatori ESO Supernova, care se continuă în mod fluid una pe alta, având o secţiune de bază asemănătoare unui opt culcat. Foto: Doka

Doka_2015-11-ESO Supernova_Header

În etapele inferioare ale cofrajului, construcţia cu beton monolit se lărgeşte de jos în sus, după care pereţii se înclină din nou unul către celălalt. Cofrajul pe grinzi Top 100 tec serveşte la producerea de mare precizie a pereţilor parţial înalţi de 18,00 m şi cu înclinaţie de până la 23,5°. Foto: Doka

Doka_2015-11-ESO Supernova_IMG04
O precizie absolut excepţională este necesară la poziţionarea panourilor de cofrare. Aceasta se măsoară cu tahimetrul şi se verifică de mai multe ori înainte de betonare. Foto: Doka
Doka_2015-11-ESO Supernova_IMG05
Întregul montaj al acestor panouri de cofrare excepţionale se face în Serviciul de Prefabricare Doka, de către specialiştii noştri în cofraje. Foto: Doka

Doka_2015-11-ESO Supernova_IMG06
Ajustarea de fineţe la rază şi la modelele de pereţi se face cu rame de formare suprapuse. Foto: Doka