Din hotel in camin de batrani

O unitate de cazare turistică din zona Bună Ziua, recent închisă, îşi schimbă destinaţia. Fostul hotel va fi reconvertit în aşezământ pentru vârstnici.

Administratorii clădirii au considerat că noua destinaţie ar aduce afaceri mult mai bune decât funcţiunea hotelieră, în actualele condiţii de piaţă. În Cluj, în paralel cu scăderea gradelor de ocupare din ultimii ani, au apărut o serie de unităţi de mari dimensiuni.

Hotelul din Bună Ziua a fost închis în urmă cu două luni, însă ideea transformării acestuia este analizată de mai bine de un an, a explicat conducerea fostului Athos. „În momentul în care am oprit activitatea hotelului, se luase deja decizia pentru transformarea sa. De aceea am şi închis”, a menţionat Ionuţ Poienaru, director al fostului hotel. În această perioadă proprietarii au în lucru proiectul de reconversie prin care fosta unitate hotelieră va fi transformată în cămin „de lux” pentru vârstnici.

„Am ajuns la concluzia că operarea unui astfel de cămin este o afacere mai bună în acest moment decât cea hotelieră. Există cerere pentru astfel de servicii, însă la nivelul ţării sunt foarte puţine astfel de proiecte. În Bucureşti am văzut o asemenea investiţie. Proiectul nostru e acum în derulare, lucrăm cu consultanţă de la o firmă care operează genul acesta de cămine în afara ţării. Nu ştiu încă în ce formulă va fi administrată unitatea; deocamdată discutăm toate variantele”, a explicat Poienaru.

Proprietarii susţin că intervenţiile asupra clădirii vor fi de mică amploare, renovări şi amenajări, astfel că planurile acestora presupun redeschiderea fostului Athos în noua formulă în prima jumătatea a anului viitor, „cât mai aproape de începutul anului”. Amplasat pe strada Becaş din zona Bună Ziua, fostul hotel Athos dispunea de 26 de camere, restaurant cu o capacitate de 110 locuri şi de o sală de conferinţe.
Pe piaţa locală în anii recenţi au fost livrate sute de camere, prin proiecte noi sau renovări, chiar în perioada de criză economică, când turismul de business – cel mai activ la Cluj – a fost puternic afectat. Gradele de ocupare, tarifele şi încasările s-au redus în ultimii ani, potrivit hotelierilor locali, în paralel cu apariţia de noi jucători pe piaţă. Cea mai recentă deschidere importantă a fost cea a primei unităţi sub un brand Hiton la Cluj: Hampton by Hilton (brand din segmentul economic al grupului internaţional), devenit funcţional din iunie. Unitatea a adus un plus de 109 camere pe piaţa din Cluj-Napoca. Akantus, devenit operaţional în aprilie 2012 şi intrat sub umbrela Ramada în acest început de an, a venit cu alte 100 de camere.

Cel mai mare hotel de 5* din Cluj, Grand Italia, a fost deschis în urmă cu doi ani în Bună Ziua (nu departe de fostul Athos), are 174 de camere, restaurante şi săli de conferinţe. De altfel, investiţiile în hoteluri au fost considerate mai riscante şi de către alţi dezvoltatori. La început de an, reprezentanţii societăţii Bughero Exim, cu un proiect în lucru în zona aeroportului, au explicat că lucrările pentru unitatea turistică de peste drum de aerogară au fost suspendate şi au declarat ca prioritar proiectul de birouri din vecinătate.

Sursa




Add a Comment