Cladire istorica reabilitata cu cocos si stiuleti de porumb macinati

Casa „Cuza” din Timisoara este reabilitata zilele acestea folosind o tehnica noua chiar si pentru cei care o aplica. Este vorba de un dispozitiv care pulverizeaza calciu si granule de cocos pentru curatarea zidurilor vechi de peste 300 de ani ale cladirii.

(sursa foto: video Digi24)

Stiuletii de porumb macinati ii folosim pentru tot ceea ce reprezinta suport de lemn, tamplarie veche, cornise sau ornamente din lemn. La fel se poate folosi nuca de cocos macinata. Printr-o curatare manuala, cum se facea pana acum, se degradau mai rau suprafetele, aici ornamentele raman cu detaliile lor tocmai datorita metodei usoare de curatare,” a explicat pentru Digi24 Sebastian Susaru, reprezentantul firmei de curatare arhitecturala.

Eu n-am mai vazut pana acum. Desi sotul meu e constructor. Sa stiti ca e o treaba de tehnica noua, el nu mai vazuse treaba asta pana acum,” a declarat pentru Digi24 doamna Marioara Vanda, presedintele asociatiei de proprietari.

Casa in care Alexandru Ioan Cuza si-a petrecut ultima noapte in tara beneficiaza de o reabilitare completa, investitie care presupune costuri de aproximativ 50.000 de euro, bani care vin din buzunarele asociatiei de proprietari. Din anul 1752, cand a fost construita, pana in prezent, cladirea nu a mai beneficiat de lucrari ample de reabilitare.

Sursa articol: Digi24