Antreprenorii isi pot rezerva loc de cazare in puscarii renovate
|Receptia neconforma a lucrarilor publice va fi aspru sanctionata si ii poate trimite pe antreprenori direct la puscarie! Un proiect adoptat tacit de senat saptamana aceasta prevede o pedeapsa intre 5 si 15 ani de inchisoare pentru neconformitatile care duc la pierderi de vieti omenesti, vatamari corporale grave sau distrugeri de bunuri.
O sedere mai lunga cu 50% poate fi asigurata in cazurile receptiilor facute din interese electorale sau in perioada campaniei electorale.
Lucrarile publice pentru care se pot primi sanctiuni includ: autostrazile, drumurile nationale, centuri ocolitoare, scoli, gradinite, spitale, sedii ale unor institutii, piete publice, pasaje subterane sau supraterane si orice alte constructii care prin natura sau destinatia lor sunt accesibile publicului.
„Au existat multe inaugurari de constructii si lucrari publice in perioadele electorale, inainte de receptia lor conforma, si, cel mai grav, cu punerea in pericol a cetatenilor care le-au utilizat.”, s-a aratat in expunerea de motive a proiectului legislativ.
Supraaglomerat, dar renovat!
Conform declaratiilor ministrului justitiei, Romania are nevoie de cel putin 6 penitenciare noi ca sa faca fata numarului de detinuti, iar datele Administratiei Nationale a Penitenciarelor arata ca, in perioada urmatoare vor fi construite doua noi penitenciare – unul in Caracal si altul in Berceni, fiecare cu o capacitate de 1000 de locuri.
La nivel national, in perioada ianuarie-aprilie 2016 au fost identificate de IBC Focus doar 2 investitii de infiintari de penitenciare – care constau mai exact in transformarea a doua constructii deja existente in spatii de detentie.
Majoritatea investitiilor din domeniul cladirilor guvernamentale, care include penitenciarele si spatiile de arest – vorbim aici de peste 10 investitii – sunt reprezentate de lucrari de amenajare, modernizare, extindere sau reparatii. Asadar, se incearca oferirea de conditii mai bune de detentie, in conditiile in care supraaglomerarea poate fi accentuata de antreprenorii care decid sa joace periculos pe piata lucrarilor publice.
Sistemul penitenciar din Romania numara in prezent 45 de unitati, dintre care 35 de penitenciare (16 de maxima siguranta si 19 cu regim semideschis si deschis), 6 penitenciare spital, 2 centre de detentie si 2 educative.
In total, unitatile din sistemul penitenciar romanesc gazduiesc peste 28.000 de persoane, fiind supraaglomerate, cu o rata de ocupare de peste 100%. Daca ar fi sa respecte spatiul legal de 4mp pentru fiecare detinut, in penitenciare ar fi loc doar pentru aproximativ 19.000 de persoane. Tocmai din acest motiv statul roman a platit numai in 2014 o amenda de 196.400 de euro.
Situatia este cu adevarat alarmanta in penitenciarele din Craiova, Bucuresti, Tg. Mures , Satu Mare, Tg. Jiu si Poarta Alba, unde rata de ocupare este de peste 200%.