50% din turistii pensiunilor sunt cazati la negru
|„Gradul de ocupare oficial in pensiuni este de 10,4%. Exista si un grad de ocupare neoficial, raportat de federatiile patronale din turism si care considera ca uneori se poate duce si catre dublul acestei cifre, pentru ca sunt persoane care inregistreaza numai o parte dintre cei care vin sa se cazeze”, a spus Barhalescu, relateaza Mediafax.
El a afirmat insa ca nu poate fi cuantificat cu exactitate numarul turistilor care sunt cazati la negru.
„Putem sa spunem ca este vorba de jumatate din numarul turistilof cazati, dar nu avem in acest moment statistici oficiale. Consideram ca un sistem informatizat de evidenta a turistilor cu siguranta ar aduce numai beneficii si celor care au pensiuni turistice, in sensul ca ar putea in urma evidentelor pe care le depun sa genereze apoi o intoarcere prin investitiile care s-ar face in zona”, a spus el.
Oficialii patronatelor din domeniul pensiunilor au spus ca in acest an numarul de turisti a scazut in Maramures, dar a crescut pe Valea Prahovei.
Secretarul de stat explica aceste informatii prin faptul ca Valea Prahovei s-a promovat mai mult in acest an, spre deosebire de Maramures.
„Cu federatiile din turism incercam sa gasim metode de a-i aduce la oficial pe absolut toti cei care lucreaza corect si ofera servicii de calitate. Incercam sa armonizam legislatia si sa oferim suport celor care investesc in turism”, a mai spus el.
Oficialul MDRT a adaugat ca institutia pe care o reprezinta intentioneaza sa sprijine pensiunile pentru a creste media de innoptare de la 2,4 nopti la 3-4 nopti. Vor fi astfel finantate proiecte de agrement, care ii vor face pe turisti sa ramana mai multe zile la o pensiune, dar si promovarea in tara si strainatate.
Barhalescu a mai spus ca gradul mic de ocupare al unitatilor de cazare din Romania, penultimul din Europa, este tras in jos tocmai de pensiuni.
Potrivit datelor Eurostat, gradul de ocupare al unitatilor de cazare din Romania a fost de 32,9% in vara anului trecut, iar singura tara europeana care sta mai prost la acest capitol este Lituania, cu 31,6%.
„Sunt prea tarani ca sa faca turism, dar n-ar putea face turism daca n-ar fi tarani”, a afirmat oficialul MDRT, referindu-se la proprietarii de pensiuni.
In perioada 7-10 octombrie, la Piatra Neamt va avea loc cea de-a IV-a editie a Congresului European de Turism Rural.