2013 aduce o scumpire cu 7% a tarifelor la cazare pe litoralul romanesc

Tarifele la cazare pe litoral vor creşte anul viitor în medie cu 7%, după trei ani de stagnare şi un sezon 2012 foarte bun, hotelierii invocând scumpirea utilităţilor şi a combustibilului în 2012 şi 2013.

„Tarifele la cazare pe litoral vor creşte în 2013 cu 7%. Tarifele pe litoral sunt nemodificate de trei ani, de la începerea crizei. Hotelierii au sacrificat profiturile pentru a menţine circulaţia turistică, iar toate majorările de preţuri ale utilităţilor şi alimentelor din ultimii trei ani au fost suportate de hotelieri. Creşterea TVA de la 19% la 24%, devalorizarea euro , majorarea preţului combustibilului pentru încălzirea apei, creşterile salariale, toate acestea au fost suportate de hotelieri”, a declarat pentru Mediafax Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

FPTR solicită Guvernului să reducă TVA de la 24% la 9% şi la serviciile de masă vândute la pachet cu cazarea, aşa cum se practică în toate ţările europene, pentru că „această măsură va duce la creşterea vânzărilor de pachete de servicii, extindere duratei sejurului, dezvoltarea sistemului all-inclusive, mărind astfel încasările hotelierilor şi, implicit, taxele şi impozitele colectate”.

În prezent, doar serviciile de cazare cu mic dejun au TVA redus la 9%, în timp ce pentru masa de prânz şi cea de seara din hoteluri, taxa pe valoare adăugată este 24%.

În acest an, tarifele medii practicate de agenţiile de turism în vârf de sezon pentru un loc în cameră dublă în Mamaia pe noapte au fost de 108 lei pentru un hotel de două stele, 150 lei pentru trei stele şi 216 lei pentru patru stele. În extrasezon, camera la două stele a costat 48 de lei pe noapte, la trei stele 72 de lei şi la patru stele 144 de lei.

În Eforie Nord, în vârf de sezon, un loc într-un hotel de două stele a putut fi cumpărat cu 90 de lei, la trei stele a costat 120 de lei şi la patru stele 182 de lei.

Un loc într-o cameră dublă într-un hotel de două stele din Saturn, în vârf de sezon, a costat 78 de lei, în medie, într-o unitate de trei stele preţul s-a ridicat la 110 lei, iar la patru stele tariful a urcat la 144 de lei.

Oficialul FPTR a mai spus că pentru ca România să fie competitivă pe plan extern, soluţia este recunoaşterea incoming-ului ca export de servicii.

„Este mult mai profitabil pentru România să restituie TVA sau să dea prime de export agenţiilor care aduc străini în ţara noastră decât celor care exportă cereale, lemn sau fier vechi. MDRT ar trebui să susţină aceste demersuri, care sunt mult mai importante din punct de vedere economic decât spionarea turiştilor prin sistemul SIET”, a încheiat oficialul federaţiei.

Peste 1,5 milioane de turişti români au mers în această vară pe litoralul românesc, în creştere cu peste 15% faţă de anul trecut. Potrivit datelor FPTR, aceştia au cheltuit aproximativ 270 de milioane de euro.

Numărul de turişti pe litoral în structurile clasificate a crescut cu peste 15% faţă de anul trecut, de la 736.000 la aproximativ 850.000. În staţiunile româneşti au ajuns şi 38.000 de turişti străini, mai mulţi cu 30% faţă de 2011.

Pe der altă parte, FPTR estimează că numărul turiştilor cazaţi la negru pe litoral a depăşit în acest an 660.000.

Sursa




Add a Comment