Promovarea patrimoniului și investiții culturale de peste 12,50 miliarde de lei

Sursa: https://www.stiripesurse.ro/


Ministrul Culturii, Raluca Turcan, subliniază importanța finanțării atât a obiectivelor de patrimoniu cultural construit din România, cât și a programelor culturale, pentru că rezultatele acestora influențează viitorul întregii societăți.

Raluca Turcan evidențiază sprijinul pentru artiști și creația culturală. Sunt subliniate proiectele legate de turismul cultural, siturile istorice și festivalurile, care aduc beneficii economiilor locale prin atragerea turiștilor.

În săptămâna recentă, Ministerul Culturii a anunțat mai multe investiții, iar Raluca Turcan a fost prezentă în diverse evenimente culturale. Ea a evidențiat importanța evenimentelor precum Festivalul Internațional George Enescu, Academia Internațională de Vară pentru Arte Vizuale la Cisnadioara și Festivalul Internațional de Nai „Gheorghe Zamfir”. Turcan a apreciat îngemănarea dintre natură, istorie și cultură în evenimente precum Gala „Hoghilag – Tărâmul tuberozelor”, care promovează autenticitatea și valorile locale.

De asemenea, a anunțat investiții în consolidarea și restaurarea unor obiective de patrimoniu, precum Conacul „Vârnav-Liteanu” din Suceava și Așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București. Conacul urmează să devină un Centru de pregătire pentru restauratori, iar Așezămintele vor fi consolidate și restaurate pentru a servi Biblioteca Națională a României.

Astfel, Raluca Turcan subliniază importanța investițiilor în patrimoniu cultural, educație și evenimente culturale pentru dezvoltarea și afirmarea identității și valorilor culturale ale României.

Peste 12,50 miliarde de lei investiți în proiecte culturale din România

Conform analizei realizate de Victa în ultimul an, în România se derulează peste 320 de proiecte în sectorul cultural, cu o investitie estimată la peste 12,50 miliarde de lei.

Această investiție cuprinde spațiile culturale care sunt supuse procesului de restaurare și modernizare, precum, muzee, teatre, galerii de artă, clădiri de patrimoniu și monumente.

Harta celor 320 de spații culturale aflate în proces de conservare și restaurare în România: