16 Proiecte de reabilitare pentru parcuri și grădini: Cum impactează conservarea naturii în România

FOTO Consiliul Județean Argeș

România găzduiește o serie de parcuri dendrologice, grădini botanice și grădini zoologice, fiecare oferind oportunități unice de a explora natura și biodiversitatea.

În ultimul an, conform datelor prezentate de Victa, se observă că în țara noastră sunt în desfășurare doar 16 proiecte de reabilitare și reamenajare a acestor facilități. Acest lucru poate avea implicații semnificative în mai multe domenii, cum ar fi: conservarea biodiversității, educația ecologică, turismul ecologic și chiar cercetarea științifică.

Iată cum sunt aceste proiecte poziționate pe hartă:

Parcul Dendrologic Mihăești, un exemplu al importanței și frumuseții parcurilor dendrologice din România.

Situat la aproximativ un kilometru distanță de intrarea în comuna Mihăești din județul Argeș, pe drumul național DN 73, în direcția Câmpulung Muscel, acest parc este cu adevărat o comoară verde ascunsă în inima naturii.

Creat în anul 1935 de către celebrul inginer Iuliu Moldovan, cunoscut pentru contribuțiile sale în domeniul conservării naturii, acest parc impresionează prin diversitatea sa botanică, extinzându-se pe o suprafață generoasă de 65 de hectare. Parcul dendrologic Mihăești, o veritabilă oază de frumusețe peisagistică, considerată un punct de referință în peisajul natural și cultural al României.

Amenajările în acest parc au început în perioada 1895-1901, iar în 1935 s-a dezvoltat partea dendrologică sub îndrumarea arhitectului Rech Brun. Aici pot fi admirate numeroase specii arbustive și arboricole de mare valoare științifică, cum ar fi stejarul roșu, pinul, gorunul, ienupărul de Virginia, gutuiul japonez și multe altele.

Mai mult decât atât, Iuliu Moldovan a creat în aceeași comună, în 1895, primul ocol silvic de nivel european, considerat un model pentru România. El este recunoscut ca întemeietorul silviculturii experimentale românești și inițiatorul culturii arborilor exotici în țară.

Sursa articol: https://constructfocus.ro/ și https://victa.ro/