1 din 4 proiecte are nevoie de cerere specifica Horeca. Ce mai astepti?

Numarul investitiilor adunate sub domeniul Hotel & Relaxare a crescut constant in primele 6 luni ale anului. Daca in lunile ianuarie si februarie numarul total de proiecte din aceasta categorie ajungea la 125 – 160, lunile mai si iunie au explodat cu cifre cel putin duble fata de primele 2 luni ale anului. De asemenea, principala subcategorie de proiecte care contribuie la acest sector, cel de Cazare (hoteluri, pensiuni, vile turistice, etc.) a avut o evolutie direct proportionala, fiind constant rubrica responsabila de peste 40% din totalul proiectelor.

La nivel de cerere de oferta, situatie e usor intriganta. Datele ne arata ca raportat la total, beneficiarii, proiectantii si antreprenorii au fost in mai mare cautare de oferte de materiale de constructii sau servicii in constructii in perioada de inceput a anului, mai ales in perioada februarie ÔÇô martie, perioada in care procentul de cereri de oferta este mai ridicat ca in perioade in care, cel putin teoretic, cererea ar trebui sa creasca ÔÇô mai ÔÇô iunie, insa gasim un nivel asemanator cu luna ianuarie 2012. Chiar si asa, per primul semestru din 2012, unul din patru proiecte urmarite de consultantii IBC Focus a fost insotit de cereri specifice de materiale de constructii sau servicii in constructii pentru realizarea proiectelor.

Studiu semestrial IBC Focus, 2012

 

O alta situatie pe cat de curioasa, pe atat ingrijoratoare este cea in care Hotel Invest publica saptamanal cereri specifice de oferta de la beneficiarii diferitelor proiecte din cadrul domeniului Hotel&Relaxare, care insa nu sunt valorificate.
Din peste 50 de cereri de oferta publicate, doar 1,32% sunt deschise. Ce ii retine pe comercianti sa nu oferteze?

 

 

Jumatate din obiective, in curs de realizare

Stadiile de executie ale investitiilor urmarite este un alt indicator al evolutiei pietei. Pentru prima parte a anului observam ca aproape 1 din 2 (47%) proiecte analizate era in executie sau amenajare, la data la care a fost contactat, cu aproape 10 unitati peste media nationala a celor aproximativ 9600 de proiecte analizate de IBC Focus in prima parte a anului, clasificate in 9 domenii de constructii la nivel national. Astfel, putem spune ca segmentul Hotel & Relaxare se caracterizeaza prin dinamica nu doar la capitolul numar de investitii anuntate, cat si la rapiditatea cu care investitiile reusesc sa se materializeze. Intr-adevar, o mare parte din investitiile realizate in acest an sunt reluari ale proiectelor demarate in perioada 2008 ÔÇô 2010 si inghetate, dar si asa, ne confruntam in continuare cu un flux mare de proiecte realizate prind fonduri europene sau programe de stat, dar si o incredere a investitorilor in potentialul turistic al Romaniei, dovedita prin noi santiere.

 

Proiectele se inmultesc, concurenta e in vacanta…Contextul e perfect pentru ofertare!

Tags:Add a Comment