Peste 6 miliarde de lei investiti in constructia unitatilor de invatamant in tara cu a treia cea mai mare rata a abandonului scolar din Europa

Peste 6 miliarde de lei investiti in constructia unitatilor de invatamant in tara cu a treia cea mai mare rata a abandonului scolar din Europa

Romania a ajuns pe locul trei in UE la abandonul scolar. Doar Spania si Malta se afla inaintea noastra. La fel de grav este si faptul ca doar 9,4% din tinerii care abandoneaza scoala ajung in campul muncii, potrivit Eurostat.

Rata abandonului scolar, a treia din Europa

Interesant, este ca zona tarii cu cea mai mare rata a abandonului scolar este in acelasi timp cea in care se fac cele mai multe investitii in constructia de noi unitati de invatamant sau in modernizarea celor existente, potrivit cifrelor disponibile pe platforma VICTA.

Cifrele inregistrate pe VICTA, platforma de monitorizare a pietei constructiilor din Romania, ne arata de asemenea si valoarea cumulata a acestor investitii. Daca in Nord –┬á Estul tarii se realizeaza cele mai multe investitii, valoarea acestora cumulata este mai mica decat cea a investitiilor din Nord ÔÇô Vestul tarii sau din zona Bucuresti ÔÇô Ilfov, unde au fost de 4 ori mai putine investitii realizate. Astfel, cele 135 de lucrari si santiere monitorizate in zona Bucuresti ÔÇô Ilfov au cumulat investitii de 1,6 mld lei┬á in ultimele 12 luni, in timp ce investitiile din Nord ÔÇô Estul tarii, 814 milioane lei.

Cei mai multi tineri care abandoneaza scoala provin din nord ÔÇô estul tarii, unde abandonul scolar este de peste 23%. La polul opus, sunt elevii din zona Bucuresti ÔÇô llfov, unde abandonul scolar este sub 6%. Potrivit rapoartelor Comisiei Europene – citate de monitorul social – in Romania cei mai multi dintre elevii care abandoneaza scoala provin din mediul rural. Procentul este de 6 ori mai mare decat cel inregistrat in orase.

Zona de Nord ÔÇô Est, peste un sfert din investitiile din invatamant din Romania┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á

Paradoxal, desi este zona cu cel mai mare procentaj al abandonului scolar, cu cele aproape 600 de investitii realizate in unitati de invatamant, zona de Nord ÔÇô Est aduna un sfert din cele peste 2.300 de investitii inregistrate in 2018 in Romania, potrivit VICTA.

Asadar, desi am fi tentati sa zicem ca exista o legatura directa intre investitiile in infrastructura scolara si rata abandonului scolar, cifrele ne contrazic, semn ca educatia tinerilor depinde  si de alti factori si nu  doar de o scoala sau un liceu renovat.

Ofertezi produse destinate dotarilor gradinitelor si scolilor din Romania? Intra pe Victa.ro  sa vezi cu cine trebuie sa iei legatura.

Sursa articol: https://www.victa.ro/ si StirileProTV