O introducere in peretii cortina de tip fatada element
|Peretii cortina reprezinta un sistem de anvelopare a cladirii conceputi sa fie autoportanti si sa reziste efectelor mediului exterior. Sistemele pentru fatada nu au scopul de a contribui la structura de rezistenta a unei cladiri. Exista doua modalitati principale de realizare a peretilor cortina: „pereti cortina standard tip montant-traversa” si „pereti cortina tip fatada element”.
In constructia peretilor cortina standard, structura este construita in principal pe santier, din montanti si traverse care sustin sticla, cu placari in zona de parapet, panouri metalice si parasolare, conectate pe bucati. Fiecare montant este, de obicei, sustinut de structura de rezistenta a cladirii.
Pe de alta parte, peretele cortina de tip fatada element, este alcatuit din panouri mari care sunt asamblate in atelier, transportate catre amplasamentul proiectului si montate pe cladire. Profilele din aluminiu sunt utilizate pentru a realiza cadrul, care este in mod normal de inaltimea unui etaj. Elementele cu deschideri, sticla si panourile pentru placari sunt asamblate in totalitate inainte de a fi transportate pe santier. La fel ca in cazul fatadelor standard, fiecare panou este sustinut de structura de rezistenta a cladirii.
Elemente cheie sisteme de pererte cortina
Pereti cortina standard
Solutiile de perete cortina standard sunt versatile si permit integrarea altor sisteme, cum ar fi usi glisante si ferestre. Acestea tind sa fie mai putin specializate asadar pot fi prelucrate de toate tipurile de fabricanti.
Cu toate acestea, sistemele necesita a fi supuse mai multor etape pentru a fi asamblate si sigilate, ceea ce inseamna mai mult timp petrecut pe santier – o regula aproximativa ar fi ca 70 % din etape se desfasoara la fata locului, iar 30 % in atelier. Acest lucru implica costuri suplimentare, cum ar fi manopera suplimentara.
Pereti cortina element fatada
Pentru pereti cortina de tip element fatada, aproximativ 30 % din operatiuni se realizeaza in santier, in timp ce 70 % din prelucrari se realizeaza in atelier. Asamblarea completa a elementelor in atelier are o serie de beneficii.
Acestea includ:
- Control al calitatii imbunatatit
- Executia concomitenta a elementelor si a pregatirilor in santier – elementele pot fi confectionate in timp ce cadrul este construit. Fatada poate fi de asemenea:
- Finalizata pe un etaj intreg, permitand lucrari la interior in paralel
- Instalata mai rapid, necesitand mai putina forta de munca in santier
- Lipsa schelelor
- Elementele pot fi instalate din interiorul cladirii. Acesta solutie este ideala pentru turnuri inalte sau constructii cu amprenta restransa
- Este necesar un spatiu mai mic in santier pentru amplasarea materialelor
Un alt avantaj al solutiilor pentru fatada element este faptul ca, spre deosebire de sistemele standard, au un nivel de izolare fonica mult mai ridicat atat pe verticala, cat si pe orizontala. Acest lucru se datoreaza faptului ca panourile sunt separate prin garnituri.
Realizarea elementelor in proportie de 70 % in atelier, implica alte cateva aspecte foarte importante:
Acestea includ urmatoarele:
- Atelierul trebuie sa fie echipat corespunzator pentru a manipula elemente finite
- Este necesar un mijloc de transport adecvat pentru a livra elemente finite pe santier
- La instalare sunt necesare echipamente suplimentare pentru montarea modulelor.
Citeste mai multe detalii in accesand link-ul urmator:
https://www.reynaers.ro/ro-RO/arhitecti/o-introducere-peretii-cortina-de-tip-fatada-element