Hotelul Beyfin inaugurat la Cluj Napoca

Inaugurarea Beyfin a fost marcată cu slujbă bisericească şi cu dansuri populare româneşti, intonări de imnuri şi glume despre fotbalistul Adrian Mutu, toate străjuite de un candelabru din cristale Swarovski şi sub privirile proiectanţilor, nostalgici după mandarinul ce nu a mai prins loc în hol din cauza obiectului de iluminat sclipitor adus din Viena.

„Aproape că mă aşteptam să avem de-a face cu lucrări de restaurare, nu cu o inaugurare”, glumea unul dintre oaspeţi, implicat în proiectul finalizat încă din 2009. Conducerea hotelului explică amânarea: „Aceasta a fost dorinţa proprietarului”. Hotelul cotat la 4* are 28 de camere şi trei apartamente, cu trimiteri italiene (denumite după oraşele Florenţa, Veneţia şi Roma), restaurant cu bar, cofetărie, terasă panoramică cu grill bar, sală de conferinţe cu 86 de locuri şi un boutique la parter, unde se vând vinuri din Toscana. În holul dominat de candelabrul din cristale adus din Viena, cu pardoseli şi scări de marmură din cariere italiene şi picturi realizate în Veneţia, proiectanţii şi-au amintit de propunerile iniţiale, mai umane: gravuri şi un copăcel pentru zona de primire.

Proiectul, dificil din cauza amplasării atât pentru constructori, cât şi pentru arhitecţi, a demarat în şantier în septembrie 2005 şi a fost finalizat în februarie 2009. Printre companiile implicate se numără societatea de construcţii ACI, iar la proiect a lucrat arhitectul Adrian Borda. Investiţia a ajuns la cinci milioane de euro, susţin proprietarii de la Beyfin, dar după trei ani în care hotelul a stat neutilizat şi pe o piaţă încă afectată de criza economică, estimările de business anunţate de management nu sunt spectaculoase. „Având în vedere criza economică, aşteptările nu pot fi mari. Mergem pe un grad de ocupare de 50%”, a menţionat Augustin Abrudan, directorul Beyfin România. Hotelul şi-a primit primii oaspeţi din 1 septembrie şi a început activitatea cu opt angajaţi, dar personalul ar putea fi completat, în funcţie de evoluţia pieţei şi a numărului de clienţi.

Tot în această toamnă îşi va face intrarea pe piaţa locală grupul internaţional Hilton, cu un brand din segmentul economic. Prima unitate din Cluj sub umbrela grupului va fi Hampton, o unitate cu 109 camere, clasificată la 3* şi amplasată pe Bd. 21 Decembrie. Hampton Cluj va avea 25 de angajaţi. Amintim că noii proprietari au preluat societatea Akros, dezvoltator care a construit clădirea de pe 21 Decembrie (cu destinaţia iniţială de birouri şi locuinţe) şi au demarat anul trecut intervenţiile pentru adaptarea clădirii la noua destinaţie: un hotel de 3* şi un imobil de 20 de apartamente. Beneficiarul lucrărilor a rămas Akros, acum parte a grupului cu capital britanic Roquebrook (fost Rembrook). Valoarea investiţiei pentru ansamblu se ridică la peste 10 milioane de euro, sumă care se referă atât la hotelul Hampton, cât şi la componenta rezidenţială a proiectului.

Mix de tradiţii

Sub privirile edilului Emil Boc, a investitorului italian – preşedintele Beyfin, Luciano Niccolai, venit cu familia, şi a celor implicaţi în diverse faze de proiect, inaugurarea de miercuri a curs într-o combinaţie de tradiţii: o slujbă religioasă, dansuri populare româneşti, imnurile României şi Italiei, intonate de artişti ai Operei Naţionale şi glume despre Mutu (cu trimiteri la Florenţa), uşor în afara subiectului, după cum a subliniat amfitrionul Constantin Trofin.


Sursa




Add a Comment