Horia Szabo – Conacul Archia: am realizat ca acest loc trebuie sa fie ceva cu totul special pentru a putea iesi in evidenta
|Conacul Archia este prima pensiune boutique de 5 margarete din judetul Hunedoara. Familia Szabo se ocupa indeaproape de acest proiect. Mama, tata si fiul Horia sunt gazde primitoare pentru oricine le calca pragul.
Horia Szabo este marketing manager al conacului. Si se ocupa cu brio de aceasta responsabilitate. Horia este cel care a raspuns la fiecare dintre cele peste 160 de recenzii, bune sau rele pe care conacul le-a primit pe TripAdvisor. Conacul Archia este spatiul de cazare cu cel mai mare numar de like-uri pe facebook, peste 100 de mii.
Pentru a afla mai multe despre Conacul Archia, am discutat cu Horia:
Care este povestea din spatele Conacului Archia? Cum a inceput totul de la idee la implementare?
Povestea acestui loc incepe in anul 1994, cand tatal meu achizitioneaza prima parcela langa orasul Deva intr-un sat cu doar 150 de locuitori numit Archia. In acele momente, pe platforma betonata pe care ne aflam acum, dainuia cladirea unui fost C.A.P.. De la cumpararea acestui loc, ne-am indragostit de rasaritul si apusul soarelui, pe care trebuie sa le urmariti, daca aveti ocazia si am hotarat sa construim o casuta de vacanta pe care am denumit-o “Vila de peste rau”.
In anul 1998 am primit de la prieteni un cal pe nume Larava. Acesta a starnit pasiunea tatalui meu pentru aceste animale minunate, iar in anul 2004 a inceput sa construiasca grajdurile conacului, care astazi sunt casa a 11 cai si a 2 ponei simpatici.
Constructia propriu-zisa a cladirii centrale incepe in anul 2006, data sa oficiala de inaugurare fiind 8 noiembrie 2008. In acest moment “Conacul Archia” are 13 camere duble si 2 camere superioare (Camera vedetea Maci 40 m2 si Camera Transilvana 60 m2)
In fiecare coltisor din aceasta cladire se gaseste o bucatica din sufletul mamei mele. Imediat dupa ce am ridicat structura cladirii am realizat ca acest loc trebuie sa fie ceva cu totul special pentru a putea iesi in evidenta iar acela a fost momentul in care am cautat un designer. Delia Ristovski, care in acest moment este si fina noastra, a lucrat zi si noapte alaturi de mama mea la interioarele conacului. Toate picturile din camerele de la etajul 1 au fost facute de acasta impreuna cu o mana de artisti plastici de la Universitate din Bucuresti.
Are Conacului Archia un public de baza? Cum l-ai caracteriza?
In acest moment balanta este inclinata mai mult inspre turismul de leisure decat cel de business! De cand am deschis ne-am dorit turisti care sa vina sa petreaca mai multe nopti la noi alaturi de familie si prieteni iar anul acesta putem spune ca am reusit sa facem acest lucru!:)
Aveti o multime de activitati de care se pot bucura oaspetii Conacului Archia. De unde vin cele mai multe incasari pentru Conacului Archia: din cazare sau celelalte activitati?
Business-ul nostru este impartit in acest moment in 2 directii mari si late. 🙂 Turism si evenimente. Ponderea acestora in cifra de afaceri a firmei este aproximativ egala. Daca vorbim strict de turism ponderea cea mai mare a veniturilor o are cazarea. Dar aceasta nu ar functiona daca nu ar exista activitati care sa-i faca pe turisti sa-si doreasca sa petreaca mai mult timp la noi. 🙂
Aveti peste 100 de mii de aprecieri pe Facebook. Sunt retelele de socializare cheia pentru a creste numarul de clienti?
Da asa este. Avem peste 100 de mii de oameni minunati care ne urmaresc pe facebook. Nu pot spun ca retelele de socializare sunt cheia pentru ati mari numarul de clienti dar cu siguranta sunt unul dintre cei mai importanti factori care ajuta la atingerea acestui tel.
Cei ii spui unui potential client care inca nu a fost la Conacul Archia?
Ca mi-ar face placere sa-l cunosc in momentele in care este relaxat si deconectat de la toate activitatile zilnice. Cred ca locul nostru poate sa ofere aceste momente oricarei persoane si asta incercam sa traim si noi in fiecare zi alaturi de turistii nostri!
De ce va aleg clientii?
Cred ca sunt mai multe motive. Unele persoane ne aleg pentru ca isi doresc sa se relaxeze sa se bucure de liniste si intimitate. Altele pentru ca vor sa faca echitatie. Altii pentru ca doresc sa viziteze judetul nostru minunat, iar noi suntem amplasati la circa 50 km de majoritatea obiectivelor importante din judet: Castelul Huniazilor (18km), Manastirea Prislop (40km), Sarmizegetusa Regia (60km).
Care sunt criterile prin care un bucatar ajunge sa lucreze la Conacul Archia? Dar un chelner?
Primul si cel mai important criteriu pentru noi este sa puna suflet! Noi consideram ca daca o persoana pune suflet pentru echipa in care lucreaza v-a ramane alaturi de noi pentru mult timp si acesta este lucrul pe care ni-l dorim. Evident trebuie sa aiba si abilitati in domeniul in care urmeaza sa se angajeze, dar in acest moment as alege mai repede o persoan cu potential de a invata si care pune suflet decat o persoana foarte bine pregatita si care nu pune suflet!
Care este produsul care se vinde cel mai bine in restaurant?
Meniul nostru este variat cu mancaruri atat traditionale romanesti si unguresti dar si cu preparate internationale. Avem mai multe preparate care se vand foarte bine. Printre acestea se numara: Antricotul si muschiuletul de vita, platoul conacului si tortul de ciocolata.
Exista tot mai multe voci care cer interzicerea fumatului in restaurante. Care este parerea ta despre acest lucru?
Sunt sigur ca intr-un scurt timp o sa se adopte aceasta lege. Cred ca este o decizie corecta. Din ce in ce mai multi oameni sunt deranjati de fumul de tigara si este pacat intr-un restaurant in care doresti sa te bucuri de mancare si relaxare sa fii deranjat de fum de tigara.
Ce crezi despre piata Horeca din Romania? Ce alte spatii de cazare iti plac?
Este un domeniu care se dezvolta pe zi ce trece. Ma bucur enorm ca se intampla acest lucru pentru ca avem atat de multe de aratat in aceasta tara minunata! Am observant ca apar din ce in ce mai multi profesionisti in industrie ceea ce nu poate decat sa dovedeasca faptul ca vom deveni din ce in ce mai competitivi pe piata internationala. Ce locatii mi-au atras atentia sunt “Conac Polizu”, “Hadar Chalet” si “Zabola Estate” dar sunt foarte multe alte locatii minunate si cu un potential enorm.
Ce sfat le-ati da viitorilor investitori Horeca?
Sa se inarmeze cu foarte multa rabdare si sa fie sigur ca isi doreste sa faca acest business! Dupa cum spuneam si mai devreme, piata devine din ce in ce mai competitiva iar cei care nu se alineaza vor avea de suferit si este pacat.:)