Harta investitiilor sportive din Romania. Misiune: resuscitarea fotbalului
|Faptul că România va găzdui 4 meciuri din cadrul Campionatului European de Forbal UEFA Euro 2020 (un meci din optimi si 3 meciuri din faza grupelor), a generat un nou val de investiții gigant din partea Companiei Naționale de Investiții (CNI). Fotbalul este fără doar și poate sportul național în România, chiar dacă performanțele sunt departe de standardele stabilite de Generația de Aur. În încercarea de resuscitare a fotbalului românesc , milioane de euro din bugetul statului sunt băgați în stadioane a căror profitabilitate rămâne, în unele cazuri, sub semnul întrebării.
Până la începerea campionatului european din 2020, România va mai avea încă 6 stadioane de top. Conform datelor centralizate de Raportul de investiții, stadiile câtorva dintre cele mai importante investiții sportive la nivel național din acest an se prezintă în felul următor:
- Stadion Ion Oblemenco Craiova – stadiu: se fac ultimele finisaje, lucrările fiind avansate. Se montează tabela de marcaj, se montează nocturna, s-a montat ultima fermă de la Tribuna Oficială și se pune tocăria la loje și la hotel. Proiectul este finanțat în proporție de 90% de MDRAP, prin Compania Națională de Investiții (CNI), și în proporție de 10% de Primăria Municipiului Craiova. Stadionul va avea peste 30.000 de locuri.
- Stadion Targoviște – stadiu: în faza de proiectare, arena va avea 12.000 de locuri și va presupune o investiție de 22 de milioane de euro.
- Stadion UTA Arad – stadiu: se lucrează la suprastructură. Investiția presupune lucrări de modernizare și extindere a stadionului. Lucrările au început în 2015, urmând să fie finalizate până în mai 2018, costurile totale estimate ridicându-se la 6 milioane de euro.
- Stadion Turnu Măgurele – stadiu: lucrările sunt în desfășurare, a fost făcuta o parte din tribună. Conform proiectului tehnic, stadionul va fi complet modernizat. Categoria de proiectare a stadionului este UEFA 1. După finalizarea lucrărilor, stadionul va beneficia de 2 tribune principale cu un total de 1394 scaune, nocturnă, hotel cantonament, vestiare și spații adiacente.
Cum se văd investiţiile în stadioane din cea mai mare bază de date cu şantiere din România?
Fotbalul încă mai alimentează puternic sectorul construcțiilor sportive din România. Raportul de investiții indică peste 250 de proiecte din domeniul sportiv (săli de sport, săli polivalente, terenuri de sport, stadioane, spații cu destinație sportivă) anunțate sau actualizate în 2017. Dintre acestea, aproximativ 30 sunt investiții dedicate exclusiv construcției, modernizării, reparării sau extinderii de stadioane. Merită amintite aici modernizările stadioanelor Ștefan cel Mare (București), Steaua (București), Mecanica (Hunedoara), Ideal (Constanța), reparațiile capitale programate la stadionul Municipal din Zalău sau extinderea capacității stadionului municipal din Târgu Jiu.
Accesați www.RaportuldeInvestiții.ro pentru informații actualizate și verificate despre “templele sportului” din România.