Fundația Pro Economica Alapitvany va investi 44 de milioane de euro în mai multe proiecte turistice din Transilvania

”Veşti foarte bune pentru turismul intern: Fundaţia Pro Economica Alapítvány va investi în următoarea perioadă circa 44 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, în mai multe proiecte turistice din Transilvania. Regiunea este una foarte ofertantă, cu un potenţial demonstrat în ultimii ani, astfel că investiţiile vor genera o creştere economică substanţială, vor crea noi locuri de muncă, dar şi noi oportunităţi pentru turişti. Printr-un proces de selecţie de proiecte, au fost deja alese şi aprobate 11 proiecte de dezvoltare turistică, respectiv hoteluri de minim 4 stele şi facilităţi turistice suplimentare. Conform estimărilor iniţiale, aceste proiecte vor genera aproximativ 500 de noi locuri de muncă şi investiţii totale de aproximativ 100 milioane de euro”, arată fundaţia.

www.money.ro

Pro Economica Alapitvany precizează că urmăreşte crearea unui lanţ auto-sustenabil în agricultură şi stimularea a trei domenii interdependente: turism, agricultură şi comerţ.

”Asfel, obiectivul Fundaţiei Pro Economica este de a asigura o dezvoltare economică sustenabilă a regiunii Transilvaniei, printr-un plan în trei etape. Acesta a presupus mai întâi finanţarea unor mici ferme de producţie agricolă, apoi finanţarea unor facilităţi de prelucrare şi procesare a materiilor prime şi, în final, finanţarea unor investiţii din zona turismului care să încheie acest lanţ de producţie, procesare şi desfacere prin integrarea serviciilor şi produselor locale în oferta lor turistică”, precizează fundaţia.

50 dintre proiectele revizuite de către echipa Pro Economica reprezintă investiţii în derulare sub forma unor ferme şi facilităţi de procesare agricolă, iar 11 reprezintă hoteluri de 4 si 5 stele. Hotelurile urmează să fie construite în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, și vor genera aproape 500 de locuri noi de muncă. Printre proiectele finanţate se numără şi un complex cu 20 de apartamente în Vârşag, judeţul Harghita, precum şi un hotel cu 115 de camere în Târgu Mureş. Facilităţile acestor cazări includ şi centre SPA, tratamente balneare, pistă de bob, pârtie de schi, acces cu avion privat.

“Scopul nostru este să oferim comunităţilor locale sprijin pentru a dezvolta mici motoare economice, care să genereze venituri şi locuri de muncă. În contextul în care România continuă să importe foarte multe produse procesate, este important să existe un sprijin susţinut la adresa producătorilor locali şi a comunităţii, începând de la ferme, facilităţi de producţie şi terminând cu hotelurile şi infrastructura turistică”, a declarat Monika Kozma, director executiv Fundaţia Pro Economica.

Sprijinul financiar de aproape 44 de milioane de euro a Fundaţiei Pro Economica Alapítvány reprezintă doar 50% din investiţia totală care urmează să se realizeze în zonă.