Fonduri europene pentru o pensiune in insolventa: e posibil in Romania!

Sursa foto

• O pensiune din Iasi a fost construita cu bani europeni desi intrase in insolventa inainte de finalizarea proiectului • Asociatii firmei Fortus Construct SRL au primit doar primele doua transe din suma de 88.442 euro, a treia fiind blocata • Reprezentantii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) sustin ca firma nu a fost inclusa in planul de control

Teapa de proportii data de patronii unei pensiuni din Iasi cu banii Uniunii Europene. Iulian Manole Coman si Ioana Coman, asociatii firmei Fortus Construct SRL din Iasi si proprietarii pensiunii Cardinale, au obtinut bani de la Uniunea Europeana desi firma era in insolventa. Acestia au primit cea mai mare parte din suma totala de 84.442 de euro, bani ce au fost folositi la constructia pensiunii din Bucium. Faptul ca firma era in insolventa nu i-a impiedicat sa primeasca fondurile nerambursabile. Pensiunea de 5 stele a fost transformata intr-un hotel cu aceeasi denumire, Cardinale Resort. Proprietarii risca sa petreaca cativa ani dupa gratii si vor trebui sa returneze toata suma primita.

Finantare pentru o firma falimentara?

In decembrie 2006, asociatii firmei Fortus Construct SRL, Iulian Manole Coman si Ioana Coman, au primit o finantare nerambursabila de 88.442 euro prin intermediul Programului SAPARD. Fondurile au fost accesate pentru constructia unei pensiuni in zona Bucium. Un an mai tarziu, contractul de implementare a proiectului a fost semnat si s-au platit primele doua transe din suma totala. In momentul in care trebuia sa se achite si a treia transa, firma a intrat in insolventa, in anul 2009. „Pensiunea nu a fost prinsa in planul de control pentru ca acesta se face din momentul reglementarii proiectului iar firma a intrat in insolventa inainte de finaliza proiectul. Au fost platite doua transe, la a treia nu s-a mai continuat cu plata iar in momentul de fata, dosarul este la Finante. Banii au fost accesati prin intermediul Masurii 3.4 – Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative. Bineinteles ca acestia trebuie returnati”, a declarat Liviu Bulgaru, director APDRP.

Firma a trecut toate bunurile pe o alta societate pentru a nu fi executata silit. Patronii au apelat la aceasta solutie pentru a putea returna suma de doua milioane de euro mai multor creditori, printre care si Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului (DGFPJ) Iasi (1,53 milioane lei), Piraeus Bank Romania (118.241 lei) si Unicredit Leasing Corporation IFN SA (71.262 lei).
În paragraful 1 al Conventiei din 26 iulie 1995, care pune in discutie problema necesitatii unei protectii penale a intereselor financiare ale UE, a fost definit termenul de frauda care se poate materializa în doua directii – frauda în materie de cheltuieli si frauda în materie de venituri. Potrivit alin. 1 al textului legal, constituie infractiune “Folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor”, pedeapsa fiind cuprinsa între 3 si 15 ani închisoare.

Sursa




Add a Comment