Cum se schimbă piața de pardoseli hoteliere în pandemie?

Pandemia COVID-19 poate schimba atât modul în care hotelurile arată, cât și modul în care aceastea funcționează.

Pe măsură ce pandemia și recesiunea ulterioară a turismului continuă, Alan Rowell, vicepreședintele de vânzări la Aspecta Flooring, a declarat că s-au înregistrat solicitări de la hoteluri cu privire la instalarea pardoselilor cu suprafață dură, în special în camere. Aceste suprafețe sunt mai ușor de curățat și igienizat, ceea ce oferă un avantaj imens având în vedere noile protocoale de curățare. „O mulțime de țesături și textile sunt eliminate din zonele pentru oaspeți și se optează pentru o abordare mai dură a suprafeței”, a menționat acesta.

„Materialele durabile neporoase, precum pardoselile din lemn masiv, în special cele care sunt etanșate la suprafață, facilitează curățarea”, a spus Dwayne MacEwen, director general și de creație la DMAC Architecture. De asemenea, acesta menționează și că plăcile porțelanate sunt o alegere bună, astfel încât sunt ușor de întreținut și igienizat.  

Domeniul hotelier: provocări în curățarea pardoselilor

În timp ce suprafețele dure (precum betonul lustruit și lemnul de esență tare) pot părea opțiuni sigure pentru hoteluri, frecvența crescută a curățării poate determina degradarea mai rapidă a acestora, a declarat Molly Forman, designer de interior. De asemenea, pardoselile din gresie, chiar și curățate frecvent, pot capta apa și bacteriile infecțioase din cauza mortarului utilizat, conform Lesley Hughes Wyman, partener al MatchLine Design Group.

Specialiștii anticipează o creștere a cererii de pardoseli epoxidice pentru industria hotelieră. „S-ar putea să vedem o trecerea către pardoselile epoxidice care sunt rezistente la decolorare, la apă și la substanțele chimice mai dure care sunt folosite acum pentru curățenie. Pardoselile epoxidice sunt mai greu de instalat, dar sunt mai rezistente în timp la noile metodele de curățare”, declară Hughes-Wyman.

O altă provocare în curățarea pardoselilor se îndreaptă asupra calității aerului. „Nu vrem să compromitem calitatea aerului prin creșterea frecveneir de curățare”, a declarat Natalia Sicilia, designer de interior senior la GrizForm Design Architects. Aceasta a precizat că dezinfectanții cu peroxid și acizi organici ca ingrediente active primare tind să aibă cel mai mic impact asupra calității aerului din interior.

Covoarele și mochetele în hoteluri

Mochetele și covoarele încă sunt prezente în hoteluri și este puțin probabil să dispară în totalitate. Hughes Wyman a precizat că dacă sunt dezinfectate corespunzător, covoarele și mochetele rămân opțiuni valabile. De asemenea, acesta atrage atenția asupra diferenței dintre curățare și dezinfectare: „Prima îndepărtează murdăria și impuritățile, în timp a dou ucide virușii”.

Covoarele vor continua să existe în domeniul hotelier. „Majoritatea oaspeților doresc în continuare ca pardoseala să fie moale sub picioare”, susține Hughes Wyman. Întreținute corect, acestea pot fi utilizate fără probleme, iar specialiștii menționează că mochetele și covoarele pot fi utilizate ca indici de distanțare socială. În plus, acestea contribuie pozitiv la acustica spațiului prin absorbția sunetului.

Conform informațiilor preluate de pe hotelmanagement.net, deși suprafețele dure sunt preferate în pandemie, acestea trebuie îngrijite cu atenție astfel încât să nu se deterioareze din cauza substanțelor dezinfectante. Mai mult, specialiștii atrag atenția asupra calității aerului, care poate fi afectată din cauza curățării frecvente cu produse chimice dure.